Ако искате да се радвате на здраве и продължителен живот, по-добре хапвайте повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба.
Резултатите са от изследване на учени от "Харвард" сред близо 74 000 души за 12-годишен период (1986-1998) и риска от преждевременна смърт през следващия 12-годишен период (1998-2010).
Това е първото изследване, което доказва, че здравословното хранене за поне 12 години значително намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.
"Подобреното качество на хранителния режим има продължителен позитивен ефект за здравето", заяви ръководителят на изследването проф. Франк Хю.
Подобренията в хранителния режим за 12 години намаляват риска от смърт за следващия 12-годишен период, като за това най-силно допринася консумацията на зърнени храни, плодове, зеленчуци и риба (или омега-3 мастни киселини).
Подобряването на хранителния режим чрез замяна на порция червено месо или месни колбаси с ядки или зеленчуци, води до намаляване на риска от смърт между 8-17%.
Влошаването на хранителния режим обаче води до увеличаване на риска от смърт между 6-12%.
Продължителният здравословен хранителен режим намалява риска от смърт поради всякакви причини между 9-14%.
Пълните резултати от изследването на Харвардския университет са публикувани в списание "New England Journal of Medicine".