Днес е Световният ден на сърцето. Оказва се, че сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност не само у нас, но и в целия свят. Според статистиката 17 млн. души умират ежегодно от сърдечносъдови заболявания. В България смъртността е 55-60%. Отново според тези данни 600 хиляди българи никога не са ходили на профилактични прегледи на сърцето.

Сърцето е символът на чувствата и любовта. То е неуморно работещ мускул, който изпомпва кръвта до всяка част на тялото.

Снимка: iStock

Съвременните жени също са застрашени от инфаркт, затова е много важно да се мисли как да се опази сърцето. Заобичайте себе си и поставете на първо място сред приоритетите си своето здраве.

Важен фактор за здравето на сърцето е наследствеността

Не подценявайте болестите на вашите родители и близки роднини като инфаркт, инсулт, хипертония, диабет, метаболитен синдром. Ако в семейството имате хора, които са страдали от сърдечни заболявания, вие носите риск да се развие заболяване и при вас. Разбира се, не може да промените гените си, но можете да вземете профилактични мерки. Правете профилактичен преглед един път годишно и следете кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и не допускайте наднормено тегло.  

Имате едно-единствено сърце, а то изисква грижи.

Ако цифрите говорят за отклонение над нормата, трябва да вземете решение и да преминете към диетично хранене. То изключва: наситените мазнини от тлъстите меса; субпродукти, които увеличават холестерола; натриевата сол, пържена храна, снаксове. На тяхно място трябва да присъства растителна храна, риба и пиле, пълнозърнести храни. Когато не се създават условия кръвта да се сгъсти и да се образуват плаки по кръвоносните съдове, няма да има опасност от стенокардия и инфаркт.

Включването на повече плодове в диетата винаги е полезно. 

Започнете да се движите повече. Експертите са установили, че всеки ден физически упражнения предотвратяват риска от сърдечни заболявания. Препоръчително е натоварване около 30 минути през повечето дни от седмицата. Разходките, занимание с градинарство и домакинстване също се смятат за физически упражнения.

Спирането на цигарите прави чудеса за здравето на сърцето. От цигарения дим основните поражения са върху сърцето. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и засилва съкращенията на сърдечния мускул. Въглеродният оксид от цигарите измества кислорода в кръвта, повишава кръвното налягане и сърцето е принудено да изпомпва много по-усилено кръв.

Вземете решение и променете лошите си навици, в името на своето здраво сърце.