Взели сте си почивен ден от работа, но мисълта за пълната ви пощенска кутия с непрочетени имейли не ви дава секунда спокойствие. Сядате да гледате филм, но чувствате вина и напрежение заради всички неизпълнени задачи. Или си позволявате масаж, но не можете да му се насладите, защото мислите ви постоянно се въртят около работа.

Звучи ли ви познато? Не сте сами. За много хора почивката е истинско предизвикателство, въпреки че би трябвало да е най-лесното нещо на света.

Ерин Уестгейт, доцент по психология в Университета на Флорида, открива този „синдром“ преди десетилетие.

Тя участва в проучване, което има за цел да изследва какво се случва, когато хората просто седят и не правят нищо в продължение на няколко минути.  

„Имахме идеята, че ако дадем на хората няколко минути в натоварените им дни, за да седнат, да забавят темпото и да останат насаме с мислите си, това ще им бъде много приятно“, споделя Уестгейт.

Резултатите обаче са изненадващи: хората се чувстват толкова неудобно, че много от тях предпочитат да ги удари лек електрически шок, вместо да останат насаме с мислите си.

Това показва, че за много от нас бездействието е трудно, защото не сме свикнали да мислим, без да действаме. Това когнитивно натоварване може да бъде много интензивно, казва Уестгейт.

ВИНАТА КАТО МОТИВАТОР

Ребека Шаумбърг, доцент в училището „Уортън“към Университета на Пенсилвания, е изследвала вината, свързана с работата. 

Снимка: istockphoto.com

Тя установява, че хората, които се чувстват виновни, са по-продуктивни и надеждни служители. Но през последните години Шаумбърг се пита дали тази вина е полезна за самите хора, или само за техните работодатели. 

„Вината може да бъде полезна на работното място, но това не винаги означава, че е полезна за човека, който я изпитва“, казва тя. Особено ако това пречи да намери време за пълноценна почивка.

ПОЧИВКАТА И ЗДРАВЕТО