Ендометриозата е призната за едно от най-потенциално мъчителните и разрушителни медицински състояния, което засяга приблизително една на 10 жени или 400 милиона в цял свят.

  • Даяна Ханджиева за чудните мигове с бебето, което след време „ще ми каже колко съм гадна“ (СНИМКИ)
  • Нели Хаджийска: Господ дори не съди, кои сме ние да съдим хората!? (ВИДЕО)
  • Топ дизайнерът София Борисова: Горда съм с дъщеря си - мислим еднакво, но и често ме разплаква
  • "Течно злато за герои": Паолина, която дари над 60 л кърма
  • Изненада! 51-годишната Камерън Диас стана майка за втори път (СНИМКИ)
  • Сърце и воля! Боян на мама Борислава - от неуверено дете до шампион със Синдром на Даун
  • Сами Хосни от "Фермата" и Мила от "Сървайвър" - ето какво значи екзотичното име за новородената им дъщеричка
  • Жена роди на пейка пред болницата, след като охраната отказа да отключи входната врата
  • Силните думи на Маги от "Ергенът" за жените, които изпускат последния влак
  • "Най-накрая се събрах с биологичната си майка след 34 години!" (ВИДЕО)

Въпреки че рядко чуваме за ендометриозата в общественото пространство, тя всъщност е третата водеща причина за гинекологична хоспитализация и сред основните причини за около 600 000 хистеректомии, извършвани всяка година в САЩ. Интересно е обаче да се знае, че хистеректомията всъщност не може да я излекува. 

Ендометриозата не се лекува и няма известна причина за нейното възникване.

КАКВО Е ЕНДОМЕТРИОЗА?

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази от вътрешността на матката, наречена ендометриум, се разпространява извън нея. Тези тъкани се наричат ​​ендометриални лезии и обикновено се намират в таза, коремната кухина или се появяват върху органи като фалопиевите тръби или яйчниците.

Подобно на ендометриума, тъканта се влияе и реагира при менструалния цикъл. С течение на времето, тъканта, която е била отделена, няма къде да отиде и остава в капан. Това може да доведе до възпаление, сраствания и кисти на яйчниците.

Снимка: iStock

Експертите групират ендометриозата според нейния стадий и тип, както и според нейното местоположение, дълбочина, размер и количество тъкан. Най-честите симптоми включват болка, особено по време на менструация, необичайни кръвни изливи, болка при сексуална активност и промени в менструалния цикъл.

Макар ендометриозата да може да бъде предизвикана от редица фактори, включително генетика и хормонални дисбаланси, точната причина все още не е напълно ясна. Лечението на ендометриозата варира в зависимост от степента и симптомите на състоянието, включвайки медикаменти, хормонална терапия или хирургия.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЕНДОМЕТРИОЗАТА И КОГА ВЕЧЕ Е КЪСНО?

Много често жените не осъзнават, че симптомите, които изпитват, могат да бъдат резултат от ендометриоза. Причината за това е, че те често се бъркат с други заболявания. 

Липсата на информация може да доведе до забавяне на правилното лечение. За много жени е трудно да споделят своите проблеми, особено когато става въпрос за неща като болки по време на сексуален акт, които са твърде интимни.

Снимка: iStock

Често се смята, че болката по време на менструация е нещо нормално, което не изисква специално внимание. Всъщност това не е така. Този вид болка винаги трябва да бъде внимателно обсъден със здравния ви специалист, тъй като тя може да бъде индикация за проблеми.

Един от ключовите аспекти на ендометриозата е, че тя може да се прояви с явни симптоми, но също така може да протича и почти без усещане, като степента й не зависи задължително от интензитета на симптомите. Това прави диагностицирането на състоянието още по-сложно.

Важно е да се отбележи, че диагнозата ендометриоза не означава автоматично репродуктивен проблем. Напротив, много жени с това състояние успяват да забременеят и да родят нормално. Въпреки това, между 20% и 40% от случаите на жени, които се борят с репродуктивни предизвикателства, имат връзка с ендометриозата. Затова е от съществено значение това състояние да се диагностицира рано и да се започне подходящо лечение.

ИНФОРМИРАНОСТ И РАЗБИРАНЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА

Ендометриозата е прогресивно заболяване, което може да окаже опустошително въздействие върху образованието, личните и професионалните отношения, психичното здраве и качеството на живот на жената.

Ето защо за шеста поредна година, фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” се фокусира върху информираността и разбирането на заболяването от страна на широката общественост, защото това подобрява навременната диагностика и достъпът до здравни грижи. През целия месец март ще се организират различни инициативи и дейности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. 

Кампанията на фондацията има за цел и да промени представите и нагласите на обществото относно болезнената менструация, която е силно нормализирана и стигматизирана, но това е и една от причините да се поставят късно диагнози като ендометриоза, което в дългосрочен план поразява репродуктивните способности на жените.