Маслиновото дърво е известно като дървото на Минерва. Според гръцката митология Юпитер й дава като божествен дар именно маслиновата клонка. Дървото е дългогодишно. За някои се знае, че са на възраст 2000 години. Единственият му враг е студът – когато температурата падне до 5 - 6 градуса под нулата.
Времето за събиране на реколтата започва около началото на ноември и продължава до януари, но в някои райони брането продължава до март. За висококачествен зехтин маслините се берат на ръка или с механични машини за обрулване. В някои области поставят мрежи, за да „хващат” маслините падащите сами от клоните. Събраните маслини се смачкват още същия ден или най-късно на следващия, защото ако останат непресовани, започват да ферментират. Зехтинът, получен след пресоването им, е единствената мазнина, която може да бъде консумирана във вида, в който е извлечена от плода, затова само студено пресованият зехтин е със запазени и цвят, и вкус, и хранителни качества на маслините.