Настроението и апетитът ви не са единствените аспекти, които могат да бъдат повлияни от менструалния цикъл.

Кожата ви също преживява редица промени, свързани с хормоналните колебания през различните фази на цикъла. Най-честите проблеми включват омазняване на кожата и поява на акне.

Проучванията показват, че почти половината от жените изпитват предменструални обостряния на акнето си.Как и защо се случва това?

ХОРМОНАЛНИ ПРОМЕНИ И КОЖАТА

 

Колебанията в хормоните предизвикват значителни промени в състоянието на кожата. Намаляването и увеличаването на естрогена, например, може да повлияе на текстурата, баланса на течностите и дебелината на кожата.

Хормоналните промени могат също така да увеличат производството на себум, който в комбинация с мъртвите кожни клетки може да блокира порите и да предизвика появата на акне.

Продължете да четете, за да разберете какво се случва с кожата ви по време на всяка фаза на менструалния цикъл и как да се грижите за нея.

ФАЗИТЕ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ И КОЖАТА

Менструална фаза (дни 1-6)
Това е времето, когато нивата на хормоните (естроген и прогестерон) са най-ниски. Кожата може да се чувства суха и по-чувствителна, а линиите и бръчките да стават по-видими.

 

Какво да правите: През тази фаза е важно да се грижите за почистването и овлажняването на кожата си. Използвайте нежен почистващ продукт с успокояващи и хидратиращи съставки като хиалуронова киселина.

Фоликуларна фаза (дни 7-11)

През тази фаза нивото на естрогена се повишава, което стимулира производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина. Това придава на кожата по-плътен, свеж и младежки вид.

Какво да правите: Фокусирайте се върху нежното ексфолиране на кожата, за да предотвратите запушването на порите. Използвайте серум с витамин С за допълнителна хидратация и озаряване.

Фаза на овулация (дни 12-16)

Преди овулацията нивото на естроген се повишава, което води до сияен и блестящ тен. Въпреки това, кожата може да се омазни, което увеличава риска от появата на акне.

Какво да правите: Редовно почиствайте кожата си и избягвайте тежки продукти, които могат да запушат порите.

Лутеална фаза (дни 17-28)

Нивата на прогестерон се повишават, което може да увеличи производството на себум и да доведе до акне преди началото на менструацията.

Какво да направите: Използвайте почистващи продукти със салицилова киселина, за да намалите зачервяването и възпалението. Маските от глина също са полезни за пречистване на порите.

ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА ЗДРАВА КОЖА
Проследяването на менструалния цикъл може да ви помогне да разберете как да адаптирате грижата за кожата си в различните фази.

Ето няколко общи съвета: