Международният ден на пигментацията на кожата се отбелязва на 25 май. Разбира се, това не е единственият ден, в който трябва да се грижите за красотата и здравето на вашата кожа.

Денят има за цел да повиши осведомеността в световен мащаб за значението на избягването и лечението на пигментациите по кожата.

Тъмните петна, известни още като старчески или слънчеви петна по кожата, се появяват най-често по лицето и ръцете. Причината за това е излагането на слънце, лекарствата и хормоналните промени в организма на човека.

Как да се справим с пигментните петна в домашни условия? 3 начина да преборите пигментациите с помощта на естествени съставки:

1. Лимонов сок

Снимка: iStock

Лимонената киселина в лимоновия сок действа като естествен избелващ агент. Нанесете прясно изцеден лимонов сок върху пигментните петна с памучно топче, оставете го за около 10-15 минути, след което изплакнете с топла вода. Правете това няколко пъти седмично, но бъдете внимателни, тъй като лимоновият сок може да направи кожата ви фоточувствителна, затова след това задължително нанасяйте слънцезащитен крем.

2. Гел от алое вера

Алое вера съдържа алоезин, който може да помогне за изсветляване на хиперпигментациите. Нанесете чист гел от алое вера директно върху петната и го оставете за около 30 минути, преди да изплакнете. Повтаряйте това два пъти дневно.

3. Ябълков оцет

Оцетната киселина в ябълковия оцет може да помогне за изсветляване на пигментацията. Смесете равни части ябълков оцет и вода, нанесете върху тъмните петна, оставете за няколко минути и след това изплакнете с хладка вода. Използвайте този метод веднъж дневно.

Продукти, продавани без рецепта

4. Хидрохинонов крем

Продуктите без рецепта обикновено съдържат до 2% хидрохинон. Съставката помага изсветляването на кожата, което може да намали хиперпигментациите. Нанасяйте го върху засегнатите зони според инструкциите на продукта, обикновено веднъж или два пъти дневно.