Потопили крачета, ръце и лица в необятната тема за красотата, не искаме да пропускаме и един много важен детайл, който всъщност е "основата" на всеки грим, дреха или визията ни като цяло – кожата. Какво трябва да направим, за да сме готови за жарките лъчи на слънцето, как да се справим с пигментацията и зачестяващите алергии, необходимо ли е да подновяваме и сменяме бялата си козметика? Отговорите на всички въпроси ни даде Елица Асенова. Смятаме, че тя е точният човек за тази работа, тъй като е козметичка в център за красота и както се казва, e на първа бойна линия в битката за по-здрава и чиста кожа. Ето и какво научихме от нея:

Снимка: Личен архивВъпреки последните по-хладни дни, лятото идва. Необходими ли са по-специални грижи за кожата на лицето преди настъпването на новия сезон? 
Обикновено пролетта се свързва с поява на алергии, които най-често се изразяват в обриви по тялото и лицето. Интересно е обаче, че напоследък няма ясно разграничени сезони - изведнъж започва да става горещо, а слънцето - силно и ярко. Това естествено не се отразява добре на кожата, затова най-добрата превенция е използването на добра  слънцезащитна козметика. Сега е и моментът, когато е подходящо да почистим кожата - най-добре при козметик, а също и да се подготвим за смяната на продуктите, които ползваме ежедневно. Знаете, че през зимата се използват по-тежки и защитни кремове, които освен това са по-плътни като консистенция. Сега, подготвяйки се за топлото време, можем да сменим крема с по-лек, но задължително със SPF защита – и това в случай, че не говорим за проблемна кожа, склонна към пигментации и акне. За градски условия най-подходящият фактор е между 15 и 20.

По принцип почти всички съвременни кремове имат слънцезащитен фактор?
Да, обикновено е така, като най-разпространен е средният фактор. Ако обаче говорим за пигментация, която напоследък е много често срещан проблем, тогава вече е необходима по-висока защита – ако не на цялото лице, деколте и шия, то поне за засегнатите зони.

Как е по-добре – да се ходи лятото по-рядко, по-често или както обикновено на козметик?
Точно затова казах, че е добре да се почисти кожата преди лятото. Хората вече започват да ходят на почивки, на море, а доста от жените се подготвят от по-рано - със солариуми. Но една добре почистена кожа с отстранени мъртви клетки, която е и добре хидратирана, ще добие по-хубав тен, ще е по-свежа и смятам, че за нормалната към смесена кожа, която няма кой знае какви проблеми – не се задръства често, няма пъпки и черни точки, е достатъчно сега през пролетта да се почисти веднъж и след това – през август/септември. Ако говорим обаче за проблемна кожа, която така или иначе е важно да се почиства най-много през 2 месеца, е добре да се посети козметик сега и след това, да речем, след като си бил на море. Но не непосредствено преди това. В случаите с проблемна кожа поне един месец преди излагане на слънце не е препоръчително да се прави почистване.

Може и на мен да ми се струва, но слънцето сякаш матира и тушира проблемната кожа и когато е с тен, тя изглежда по-здрава, отколкото в действителност е?
Не се лъжеш, наистина е така. Но общо взето плажът и морската вода вече са толкова замърсени, че ми прави впечатление, че седмица-две след почивка, хората страшно много се "изриват". Но мисля, че не е заради слънцето – по принцип то, а и морската вода страшно добре влияят на всякакви кожни проблеми. Има много хора, които страдат от акне и пъпки - и по гърба, и по лицето, а когато отидат на море – проблемите временно се тушират. Мисля, че резултатът не е по-дълготраен, защото явно освен това кожата се и замърсява.

Има ли вариант да се възползваме само от позитивите на слънцето и морската вода?
Ами, освен задължителният душ след плаж, дргуият вариант е изобщо да се пазим от контакт с пясъка и водата. Няма как иначе. А ако говорим за слънчевите алергии, които много лесно се различават от „обикновените” кожни проблеми – при възпаление е добре да се избягва директното излагане на слънце, да се измиват тялото и лицето само със сладка вода и е добре да се ползват много леки сапуни и душ-гелове – кожата има нужда да се успокои. Най-често се препоръчва пантенол, който в случаите на слънчеви алергии би свършил добра работа.