Проследяването на менструалния цикъл и неговата продължителност ни дава ценна информация за естествения ритъм на тялото и възможност да имаме контрол върху репродуктивното си здраве. 

Освен това, по нея можем да разберем много за здравословното ни състояние като цяло. Менструацията е жизненоважна част от живота на всяка жена, затова е важно да знаем кога настъпва. Проследяването ѝ не само ни помага да открием всякакви нередности, но и възможност да предвидим всякакви симптоми - от главоболие до промени в настроението. 

Средностатистическата жена преживява около 450 менструации през живота си - това е много медицинска история, която е добре да бъде записана и анализирана.

Проучване на Университета в Гранада обяснява, че приложенията за менструация са ефективни в подпомагането на жените да опознаят малко по-добре тялото си, тъй като записвайки симптомите си можем да определим дали определени болки, като спазми, са свързани с менструацията или с нещо по-сериозно.

 

 

Разберете защо е толкова важно, да познаваме тялото си и да се грижим за него?

МЕНСТРУАЛНИЯТ ЦИКЪЛ НАКРАТКО

Менструалният цикъл е месечен хормонален процес, който подготвя женския организъм за бременност. Обикновено той продължава около 28 дни, въпреки че много често се срещат промени във времето и продължителността. 

 

 

 

 

Менструалният цикъл се състои от различни фази: менструална фаза (кървене), фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза.

 

Изграждането на профил в продължение на няколко цикъла ни позволява да проследим влиянието на определени фактори на начина ни на живот, за да разберем по-добре своя уникален менструален профил.

КАК ДА СЛЕДИМ МЕНСТРУАЦИЯТА СИ?

Основите на проследяването на менструацията са лесни. Ако използваме ръчен метод, взимаме календара си и отбелязваме началната дата (първия ден, в който забелязваме кървене) и крайната дата (деня, в който кървенето е спряло), като същевременно описваме силата на течението на менструацията за всеки ден по време на менструацията. 

Днес обаче, в телефона си можем да намери хиляди безплатни и платени приложения за проследяване на цикъла си. Те са лесни за работа и автоматично изчисляват приблизителните дати на овулация или на следващата ни менструация. Бонусът е, че много от тях генерират автоматичен анализ на подадените данни за дължина на цикъла и неговия период.

Независимо дали се опитваме да забременеем или обратното да се предпазим от нежелана бременност, проследяването на менструацията ни помага да планирам много по-добре ежедневието си.

Добре е да събираме колкото се може повече информация през този период, тъй като така имаме възможност да забележим тенденции и колебания в настроението, енергията, апетита и сексуалното си желание.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЪБИРАМЕ?

Събирането на възможно най-много данни ни помага да си създадем цялостна представа за това какво влияе най-много на менструалния ни цикъл и как тялото ни реагира на определени вътрешни и външни стимули. Записването на всичко - от колебанията в настроението до енергийните нива - означава също, че можем да погледнем назад в бъдещето, за да преценим как промените в начина ни на живот повлияват на менструацията ни.

Ето няколко предложения за това какво да записваме, ако искаме да получим малко повече информация за тялото си:

 • Физически симптоми - подробно описваме физическите си симптоми, които може да изпитваме (болки; повишен апетит или промяна в настроението);
 • Промени в тялото ни - това може да включва неща като подуване на корема, спазми, главоболие или умора;
 • Качество на съня;
 • Колебания в менталното здраве - промени в настроението или интереса към социални дейности;
 • Ежедневна базална телесна температура (BBT) - колебанията в телесната температура могат да бъдат показател за негативна реакция към влиянието на начина ни на живот или за нещо биологично;
 • Промени в цервикалната течност - проследяването на промените в количеството, вида и консистенцията на всяка течност може да даде представа за състоянието ни на гинеколога ни, в бъдеще;
 • Упражнения и ефективност - ако спортуваме, проследяването на промените в ефективността и възстановяването ни може да ни помогне правилно да планираме упражненията за постигане на максимални резултати.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА МЕНСТРУАЦИЯТА?

Ако не сме наясно с ползите от проследяването на менструалния цикъл, може би приемаме негативните симптоми, свързани с него, без да правим разумни промени в начина си на живот, за да намалим до минимум болката и дискомфорта. 

Използването на информацията от проследяването на цикъла ни помага за подобряване на комфорта и свеждане до минимум на негативните симптоми по време на месечния ни цикъл. 

Снимка: istockphoto.com

Основните области, върху които трябва да се съсредоточим в началото, са храненето и диетата, качеството на съня, нивото на стрес и физическите упражнения.

Ползите от проследяването включват:

 • Да разбираме по-добре колебанията в настроението си;
 • Да знаем приблизително кога ще започнете менструация всеки месец;
 • Определяне на овулацията, ако искаме да забременеем;
 • По-голям контрол върху симптомите, които обикновено изпитваме;
 • Получаване на по-обща представа за това как менструацията работи като част от живота ни;
 • Разбиране на промените в сексуалното ни желание;
 • Максимално използване на физическите упражнения и възстановяване по време на менструация.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ?

Препоръчваме ви да прослед менструацията си в продължение на 3 месеца, за да получите подробен профил, който подчертава колебанията и общите тенденции. Ако забележите някакви аномалии или продължаващи симптоми, може да се наложи да се свържете с личния си лекар, гинеколог или друг медицински специалист.

Тези симптоми и аномалии могат да включват:

 • отсъствие на менструация;
 • нередовен цикъл;
 • силна или необичайна болка;
 • кървене между циклите;
 • предменструален синдром (ПМС)
 • силно или необичайно кървене.

Менструалният цикъл не е състояние от типа „включено/изключено“. Дори и да не сме в период на менструация, можете да изпитваме неща като колебания в сексуалното си желание, умора в някои дни и дори необясними промени в настроението. Наличието на приложение за проследяване на менструацията, ни помага да разберем много неща за себе си, с които да улесним живота си.