Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ) е едно от най-честите ендокринни (хормонални) нарушения при жените в репродуктивна възраст. Характеризира се с овулаторни дисфункции, хиперандрогения, метаболитни нарушения и други.

Причини за появата на състоянието
Въпреки многобройните проучвания и проведени изследвания, причините за появата на Синдрома все още не са напълно изяснени. Това предизвиква редица спорове сред лекарите. Една част от специалистите са на мнение, че се дължи на генетично предразположение, други са на мнение, че основните “виновници” са затлъстяването и инсулиновата резистентност, а според трети - причините са многофакторни.

Симптоми, характерни за поликистоза на яйчниците
● Промени в менструалния цикъл
При над 90% от засегнатите дами се наблюдават промени в менструалния цикъл. Симптомите могат да се проявят като липса на менструация (аменорея), цикли, продължаващи повече от 35 дни или по-малко от 20 дни (полименорея или олигоменорея), много тежка и болезнена менструация (хипоменорея и дисменорея).

● Безплодие
Изразява се в невъзможност за зачеване или в невъзможност от износване на плода (аборти или преждевременни раждания). Специалистите по поликистозни яйчници - диагностика и лечение - Bahceci съветват дамите, които имат неуспешни опити за забременяване между шест и 12 месеца да се обърнат за консултация към репродуктивни специалисти.

● Хирзутизъм
Проявява се при над 80% от жените и се изразява в увеличаване на окосмяването на места, типични за мъжете (бакенбарди, брада, между гърдите и надолу от пъпа, пубисно окосмяване, окосмяване на горната устна и други).

● Андрогенна алопеция
Оредяване и окапване на косата.

● Диабет тип II
Близо 30% от пациентките страдат от диабет тип 2, който е резултат от хиперинсулинемия или повишена инсулинова резистентност.

● Нарушение на метаболизма
Изразява се основно в натрупване на мазнини, фокусирани в областта на бедрата и корема. Обикновено се причинява от резистентност към действието на инсулина - хормон, който позволява на глюкозата да навлезе в клетките, донасяйки енергията, необходима за правилното функциониране на метаболизма.

Диагностициране на състоянието
Установяване на състоянието е сложен процес, тъй като симптомите могат да бъдат неясни или да имитират състояния за други заболявания.

Водещите репродуктивни специалисти по поликистозни яйчници - диагностика и лечение - Bahceci диагностицират СПКЯ, ако са налични два от трите клинично - инструментални критерия:

● Първият диагностичен критерий се отнася до нередовността на месечния цикъл (олигоменорея). По-специално, жената трябва да има не повече от 1-2 менструални цикъла за 90 дни или пълно отсъствие на цикъл (аменорея) за същия период от време. Към този критерий се присъединява и ановулацията или казано по друг начин “невъзможност на яйчниците да освободят яйцеклетки”.

● Вторият критерий е излишната андрогенна активност. Документират се клинични признаци на хирзутизъм, акне и други като се извършват различни лабоработни тестове, чрез които се прави хормонален анализ.

● Третият диагностичен критерий оценява поликистозната ехоструктура на яйчника. Ако при ултразвуковото изследване специалистите установят 12 и повече яйчни фоликула с по-големи размери от обичайното, разположени като “броеница” около кортикалната част на яйчника, диагнозата в 95% случаите е Синдром на поликистозни яйчници.

Лечение на СПКЯ
Лечението на Синдрома варива в зависимост от клиничната картина и желанието за майчинство.

При състояние дължащо се на менструални нередности, акне или хирзутизъм приемането на медикаменти, съдържащи естроген и прогестерон може да бъде от полза.

Ако пък състоянието се дължи на нарушения в метаболизма или диабет, от полза може да е промяна в храненето и начина на живот.

За пациентки, които искат да забременеят се назначават специфични терапии, насочени към възстановяване на спонтанната овулация.

С други думи, лечението е строго индивидуално и начините, при които се провежда трябва да бъдат консултирани и провеждани от репродуктивен специалист.

Снимка: pixabay.com


Бременност и Синдром на поликистозни яйчници
Между 70 и 80% от дамите, които страдат от СПКЯ имат трудности при зачеването или задържането на плода. Но това не означава, че щом диагнозата е потвърдена, шансовете за износване и раждане на здраво бебе са нищожни, напротив.

Специалистите по репродукция прилагат както консервативно, така и оперативно лечение, при което голям процент от пациентките, жадуващи да станат майки успяват. Ако тези методи не проработят и не се случи естествено забременяване, тогава се преминава към метода на инвитро оплождане.