Материалът е изготвен със съдействието на "Лейди Хармония"

Животът, който живее една жена, се повтаря, независимо дали се намира в България, Япония или Папуа Нова Гвинея – ставане, сутрешно кафе, приготвяне за работа, тичане към работа, десетки задачи, заради които често обядът бива забравен или скалъпен на крак, обратно към дома, пазаруване, вечеря и дългочакана почивка. Това е цикъл, в който няма време за качествена почивка и дори минутка, в която да се замислим какво причинява стресът на женското тяло. А трябва! Защото тялото много често дава своите знаци, че нещо не е наред. Трябва само да спрем и да се заслушаме. Стресът най-често влияе върху хормоналния дисбаланс - един много важен фактор за всяка жена, както за физическото, така и за емоционалното състояние. Ето какво могат да причинят ежедневният стрес и хормоналният дисбаланс върху женското тяло, ако продължително време не обръщаме внимание на знаците, които ни дава то.

Снимка: istockphoto.com

Лошо храносмилане
Продължителният стрес и хормонален дисбаланс могат да окажат влияние върху храносмилателната ни система чрез увеличаване на храносмилателната киселина, причинявайки лошо храносмилане и дискомфорт, а в някои случаи и язви.

Депресия
Жените са два пъти по-склонни към изпадане в депресия в сравнение с мъжете. Повишените нива на кортизол, произтичащи от хроничен стрес на работа или стрес, предизвикан от тежко житейско събитие като смърт или развод например, могат да отключат депресивно състояние.

Безсъние
Всички сме имали такива моменти, в които се преобръщаме в леглото, броейки овце и премисляйки всички детайли на работа, проблемите, които трябва да разрешим утре и т.н. Изобщо не е учудващо, че стресът и хормоналният дисбаланс са честа причина за безсъние, което може да доведе до трудна концентрация, раздразнение и липса на мотивация.

Снимка: iStock

Напълняване
Високите нива на стрес и последващ хормонален дисбаланс се свързват и с повишен апетит и желание за хапване на сладко. В комбинация с лошо храносмилане това е предпоставка за трупане на излишни килограми.

Нередовен цикъл
Стресът категорично може да промени хормоналния дисбаланс в женското тяло, което от своя страна води до нередовен или липсващ месечен цикъл.

Акне
Повишените нива на кортизол в следствие на стреса водят и до повишена секреция на кожата, която е най-честата причина за акнето.

Косопад
Силният емоционален или психологически стрес може да причини физиологичен дисбаланс, който допринася за загубата на коса, което при всяка жена е сериозен проблем. Стресът нарушава и жизнения цикъл на косъма. Често промените се забелязват от 3 до 6 месеца след преживяно напрежение и тревожност.

Снимка: istockphoto.com

Намаляване на желанието за секс
Стресът оказва влияние и върху този аспект от живота. Започването на нова работа или преместването в ново жилище могат да се окажат толкова стресиращи, че това да понижи либидото на жената, което отново е следствие на повишените нива на кортизола.

Всички тези състояния могат да подскажат на жената, че се случва нещо с тялото й, което е нетипично и влияе върху нейното здраве. Навременните мерки и грижата за себе си трябва да са на първо място – преди стреса, преди работата, преди кафето.

Направи си тест "Познаваш ли добре езика на тялото си?" тук >>

Снимка: iStock

Лейди Хармония е висококачествен продукт, които съдържа комплекс от натурални екстракти и микроелементи, предназначен само за жени. Лейди Хармония влияе благоприятно на хормоналния баланс, костната плътност, пречистването от токсини и други вредни вещества. Влияе благотворно върху кожата, косата, ноктите. Видимо подобрява състоянието на кожата при бръчки и целулит. Лейди Хармония подобрява настроението.