Тялото много често само ни казва какви са здравословните му проблеми и е въпрос на усещане и знания да разчетем знаците му правилно. Досадното акне, с което се сблъскват много тийнейджъри и дори хора в зряла възраст, също не е просто съвкупност от бушуващи хормони и замърсена кожа. В зависимост от мястото, на което излизат пъпките, може да се разбере от какви проблеми се оплаква тялото. Ако те бъдат третирани правилно, е въпрос на време и самите пъпки да изчезнат.

Идеята за лицето като карта на здравето има своите дълбоки корени както в традиционната, така и в китайската медицина. Различните части на лицето са свързани с различни органи от тялото.

Пъпки на челото – храносмилателна система

Акне, което е силно изявено в зоната на челото, говори за проблеми с храносмилателната система. Замислете се дали храните, които консумирате, не са прекалено мазни. Препоръчително е да консумирате по-малко сладки неща, да пиете повече вода, чрез която ще изчистите токсините от тялото си. Челото е част от Т-зоната на лицето, която е склонна към омазняване. Опитайте да туширате свръх отделянето на себум, като използвате матиращи кремове с екстракт от чаено дърво. Чаеното масло има силен антибактериален и успокояващ ефект.

Ако имате много пъпки на челото, замислете се и какъв шампоан и балсам за коса ползвате. Възможно е в съдържанието на тези продукти да има съставки, които дразнят кожата. Направете малка промяна – използвайте натурални шампоани, които нежно измиват косата и не съдържат химични съставки.ю

Как да изпънете кожата с йога - вижте във видеото

Пъпки на бузите – дихателната система

Ако пушите или живеете в среда със силно замърсен въздух – това може би са причините за концентрацията на пъпки по бузите ви. Използвайте всяка възможност да бъдете на чист въздух. Пъпките по бузите се влошават и когато докосвате прекомерно много лицето си с мръсни повърхности - ръце, телефон, възглавница. Почиствайте дисплея на телефона си и сменяйте често калъфката на възглавницата си. Избягвайте да докосвате лицето си или го правете само с наистина чисти ръце.

Снимка: Thinkstock

Пъпки по брадичка – хормонални проблеми

Пъпки в областта на брадичката говорят за дисбаланс на хормоните. Цялостно хормонално изследване и разчитане на резултатите от специалист може много да ви помогне. При такъв проблем пъпките на брадичката са най-леката изява. Възможно е да имате проблеми с месечния цикъл, това да е причина за забременяване и т.н. Консумирането на чиста, натурална храна и добър ексфолиант ще помогне за решаването на проблема с пъпките по брадичката.

Снимка: Thinkstock

 

Пъпки в ниската, странична част на челюстта – яйчници


Пъпките в тези области сигнализират за проблеми с яйчниците при жените. Възможно е да нямате редовна овулация, да имате удебелени стени, кисти и т.н. Профилактичен преглед при гинеколог е достатъчен, за да проверите дали това е така. Той е човекът, който може най-добре да ви консултира за начина, разрешаващ проблема. Към съветите на лекарите може да приложите почистване на засегнатите участъци с розова вода, за да се радвате на хубава кожа в тази част на лицето