Мазна кожа, склонна към акне, черни точки, пъпки и други несъвършенства - знаете ли как точно да се погрижите за такъв тип кожа? В търсене на най-добрите съвети, се доверихме на д-р Иван Пеев, дерматолог. 

За съжаление това са проблеми, от които страдат много хора. А възрастта не е гаранция, че акнето ще премине. Често се случва и възрастни да страдат от него, а този тип кожа има свои специфики.

За да се реши един проблем, най-важно е да разберем какви са причините за възникването му. Правилната рутина и продукт, с които да обгрижваме специфичната си кожа, са особено важни. 

Какви са причините за мазна кожа кожа, склонна към акне? 

Причините да имаме мазна и склонна към акне кожа може да ги разделим на две основни. Фактори, върху които имаме контрол и такива, които не зависят от нас. Основният фактор, на който не можем да повлияем е гена. Много често типа кожа се предава в поколенията. Омазняването се засилва още повече, когато влезем в период на хормоналнa дестабилизация, като например по време на пубертета или бремеността, като с годините омазняването намалява.

Климатичните условия, твърдността на водата, хроничният стрес, някои видове медикаменти, тютюнопушенето, използването дълго време на неподходяща козметика са най-честите причини подвластни на нашия контрол.

За съжаление, ние не можем да избираме гена си, нито да прескочим пубертета, за да предотвратим омазняването на кожата, но можем да променим начина, по който средата въздейства на кожата и да използваме подходяща грижа, за да подобрим нейното състояние и да балансираме омазняването й.

Как да се грижим за предразположената към акне кожа и правилна рутина?

Няма универсална грижа за предразположената към акне кожа. Всеки случай е индивидуален и зависи от възрастта, дали вече има прояви на акне или кожата е само мазна. За мен 5 стъпки са от изключителна важност:

1. Измиване с продукт за мазна кожа, спрямо възрастта

2. Ексфолиация 2 пъти седмично

3. Прилагане на лечебен продукт за акнеичните прояви

4. Хидратация

5. Слънцезащита

В допълнение препоръчвам и мануално почистване на лице 1 път месечно или на няколко месеца.

За кого е предназначен Effaclar DUO+M?

За мен Effaclar DUO + M е универсален продукт, който може да се използва, както за младежко акне, така и за върастово такова. Съставките му се допълват като успокояват възпаленията, минимизират зачервяванията и същевременно хидратират кожата. Текстурата е оптимално балансирана, като попива лесно и бързо и оставя лек матиращ ефект. Комбинира се идеално с ретинолови продукти и азелаинова киселина. При хора с по-чувствителна и суха кожа  препоръчвам да се нанася само върху възпалените зони, а не на цялото лице.

Pазличава ли се грижата за склонната към акне кожа при тийнейджъри и възрастни и по какво?

Кожата при тинейджъри има тенденция да се омазнява много лесно, при тях възпаленията тип „гнойни пъпки с бял връх“ и „черни точки“ са много чести, за разлика от акнето при възрастни, при които кожата е по-суха, възпаленията са дълбоки, локализирани в долната част на лицето и често преминават бавно с остатъчни белези и петна. Имайки предвид тези разлики, ние трябва да адаптираме и домашната грижа. При младежкото акне, често включваме тоник и продукти с активни съставки като киселини или бензилпероксид, които да подтискат и лекуват възпаленията, тъй като кожата е по-толерантна към по-агресивни съставки. Към домашната грижа често включвам процедури за почистване на лице и пилинги със салицилова киселина. При възрастното акне кожата може да е чувствителна и суха и затова измивните продукти не трябва да са прекалено агресивни. Задължително трябва да присъства хидратиращ, не мазен продукт, а лечебната козметика не трябва да изсушава кожата и да запушва порите. При възрастното акне прилагам химически пилинги с киселини, които възстановяват баланса на микрофлората и обновяват кожата, подобряват тъмните и червените петна, също и лазерни и други апартни процедури за белезите и порите.

Всъщност не е трудно. Effaclar DUO+M може да използвате върху цялото лице, както сутрин, така и вечер след почистване на кожата с гел Effaclar Purifying Foaming Gel. Нанасяйте хидратанта върху кожата на лицето, преди да нанесете грим. Бъдете внимателни и иззбягвайте околоочния контур. 

Клинични проучвания, направени сред 45 участници, прилагали продукта веднъж дневно сутрин в продължение на четири седмици, показват, че черните точки намаляват с до 66%. С до 45% се редуцират белезите, според проучвания, направени сред 42 участници, които са използвали Effaclar DUO+M веднъж дневно сутрин в продължение на четири седмици.