Температуритене не спират да се покачат, като през по-голямата част от деня са около 30 градуса, така че мнозина предвидливо посягат към слънцезащитния крем, преди да излязат да се порадват на прекрасното време. Всеизвестно е, че слънцезащитният крем предпазва от вредните UV лъчи, но дори най-високият SPF50+ невинаги може да ни спаси от неприятно изгаряне, ако прекалим с престоя си на слънце или забравим да нанесем нов слой след време от слънцезащитата си, пише "Мирър".

Слънчевите изгаряния са по-често срещани при хората със светла кожа и малките деца, но те могат да сполетят всеки - при това независимо от възрастта. Лечението на слънчево изгаряне не винаги е лесно, като многобройните противоречиви съвети и домашни средства често по-скоро влошават проблема. Въпреки това не се отчайвайте, ако неволно сте получили слънчево изгаряне в жегите тази седмица. Съществуват няколко безопасни, бюджетни и одобрени от лекарите методи за лечение на слънчеви изгаряния в домашни условия, които могат да ви помогнат да облекчите дискомфорта от изгорялата кожа.

Един прост, но ефективен начин за успокояване на слънчевите изгаряния е да си направите хладка или топла вана и да добавите чаша цели овесени ядки. Тази популярна зърнена закуска ще придаде на водата във ваната млечнобял цвят, а потапянето в нея за около 20 минути може да ви помогне да облекчите болката и да възстановите естествената бариера на кожата си.

Д-р Нисит Шет от Британската фондация за кожата разказа за силата на овеса при лечение на възпаления, като заяви: "Овесът и овесените ядки са добре известни с това, че намаляват възпалението и се съдържат в някои търговски марки за лечение на неща като екзема - именно поради противовъзпалителното си действие".

Оказва се, че друг хитов начин за борба с болезненото слънчево изгаряне започва далеч преди да са нанесени щетите. Приоритетната хидратация преди, по време на и след излагане на лъчите може да облекчи дискомфорта на кожата ви и да предотврати симптоми на дехидратация като главоболие и замаяност.

Ако пиенето на литри вода ви се струва непривлекателно решение, има алтернативни варианти като похапване на сочна диня, пълна с антиоксиданта ликопен, който се бори с възпаленията. Нанасянето на охлаждащ гел от алое вера върху изгорелите от слънцето места също е разумна стратегия поради известните му охлаждащи и противовъзпалителни свойства.

Експертите съветват тези, които са получили неприятно слънчево изгаряне, бързо да се махнат от слънцето и внимателно да охладят засегнатата кожа с хладен душ или влажна кърпа. След това нанасянето на специално разработен крем или спрей за след слънце може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта. Тези, които се нуждаят от по-силно облекчение, могат да прибегнат до болкоуспокояващи - като парацетамол или ибупрофен.

Снимка: iStock

Освен това медицинските специалисти съветват да предпазвате изгорялата от слънцето кожа от пряка слънчева светлина, докато не се възстанови напълно.

Едно нещо, което никога не трябва да нанасяте върху изгаряне, обаче, е вазелин, тъй като той може да задържа топлината върху кожата и всъщност да влоши изгарянето. Също така трябва да избягвате да прилагате лед или ледени компреси директно върху кожата или да спуквате мехури, пише още БГНЕС.

Освен това се старайте да избягвате носенето на тесни дрехи, които биха могли да протрият изгарянето и да нарушат чувствителната кожа, докато тя се възстановява, и не се опитвайте да драскате или да отлепяте кожата, когато тя започне да се отделя.

Макар че домашното лечение обикновено е достатъчно за справяне с повечето слънчеви изгаряния, от решаващо значение е да разпознавате признаците и симптомите на по-сериозно изгаряне, което ще изисква допълнителна медицинска помощ, тъй като тежкото слънчево изгаряне понякога може да доведе до топлинно изтощение и топлинен удар.