Когато става въпрос за грижа за кожата, изграждането на рутина е от ключово значение. Ако целта ни е да запазим младият и свеж вид на лицето си за десетилетия напред, трябва да спазваме две основни правила. 

Първото е да избираме висококачествени и ефикасни продукти за грижа за кожата, а второто е да ги прилагаме постоянно. Макар, че сутрешната и вечерната грижа е сходни, има някои разлики, когато става въпрос за това, какво нанасяме през деня. 

Сутрин трябва да възстановим хидратацията загубената през нощта и да защитим кожата си от стресовите фактори, с които ще се сблъска през деня. 

Ако все още се лутате, в търсене на правилната формула за грижа за лицето и свеж млад вид, подготвихме ви няколко стъпки, които ще ви помогнат да изградите сутрешната си рутина, от която се нуждае кожата ви. 

Снимка: iStock

СТЪПКА 1: ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО

Първата стъпка в сутрешната рутинна е измиването на лицето, което ни помага да започнем на чисто и да подготвим кожата си за активните съставки, които ще нанесете по-късно. 

Вечер почистването е насочено към премахване на грима, мръсотията, мазнините и замърсяванията, които кожата е натрупала през деня. 

През нощта кожата ни се сблъсква с по-малко замърсявания и по-малко от гореспоменатите потенциални агенти, които могат да запушат порите. 

Измиването сутрин е с цел да се установи добро pH на кожата, за да се абсорбират по-добре продуктите, които ще нанесем след това. 

Разликата между двете измивания е, че сутрин почистваме лицето, за да го освежим и да дадем старт на деня, докато вечер е по-добре да правим по-обстойно почистване и ексфолиране.

СТЪПКА 2: ТОНИЗИРАНЕ НА КОЖАТА

След почистването на лицето е добре да нанесем тоник подходящ за типа кожа. Този продукт помага за балансирането на pH-то и я подготвя за етапа на хидратация със серум или крем, които ще работят още по-добре.

Ако кожата е смесена или мазна, тонера стяга порите и намалява излишната мазнина, а при нормална, суха или чувствителна, елиминира зачервяването и лющенето. 

Снимка: iStock

След нанасянето на продукта усещаме лицето си по-гладко, свежо и сияйно. В зависимост от тонера, който сме избрали той може да има и антиоксидантен ефект, ако е богат на витамин C, Е или А. 

СТЪПКА 3: НАНЕСЕТЕ СЕРУМ

Серумите за лице съдържат концентрирани активни съставки в зависимост от нуждите на кожата и целите, които искаме да постигнем. За по-голяма хидратация може да използваме серум богат на хиалуронова киселина или такива богати на витамин C и Е, които изглаждат кожата и ни помагат в борбата със стареенето.  

Снимка: iStock

Добавянето на активен хидратиращ серум към сутрешния режим моментално повишава нивата на хидратация с 200%. Може да се окаже, че имаме нужда от тази стъпка през есента и зимата, а не през топлите месеци. Или ако кожата ни се чувства дехидратирана през по-голямата част от времето, добавянето му целогодишно помага на кожата за дълбока и непрекъсната хидратация през целия ден.

СТЪПКА 4: ДНЕВЕН КРЕМ - ХИДРАТАЦИЯ

Хидратацията е следващата стъпка от сутрешната грижа за кожата. Това помага да се възстанови загубената през нощта влага и да се задържи през целия ден. Експертите препоръчват да изберем дневен крем с по-лека хидратация, за да създадем по- добра основа за грима.

Много от дневните кремове съдържат и слънцезащитен фактор, но ако вашият няма такъв, не пропускайте следващата стъпка особено през топлите месеци.

Снимка: iStock

СТЪПКА 5: ЗАВЪРШЕТЕ СЪС СЛЪНЦЕЗАЩИТА

След като дадем на дневния крем минута-две да се абсорбира от кожата, нанасяме слънцезащитен лосион. Това е задължителна стъпка, която обезсмисля останалата част от режима ни, ако забравим да го нанесем.

SPF 30 или по-висок фактор през лятото е идеалния избор и трябва да се нанася около 15 до 20 минути преди да излезем навън, за да има време да попие в кожата ни и да се активира. 

Тези пет прости стъпки са отлично начало за сутрешната рутина, но винаги можете да ги променяте в зависимост от нуждите на кожата си.