Здравата и красива кожа се нуждае от правилна и редовна грижа. Тази истина не се нуждае от обяснение или доказателство. Чрез редовно спазване на правилата за грижа за кожата на лицето и тялото, тя ще бъде здрава, красива и сияйна. Колко често виждаме инструкции върху опаковките на козметиката? Почти винаги. Въпреки това, тези „разпознаващи знаци“ все още не се следват стриктно.

Снимка: iStock

Многократно ми се е налагало да обяснявам на моите пациенти необходимостта от използване на различни продукти за кожата на лицето и тялото“, казва доктор Ирина Ломака.

Съществува ли универсален продукт за лице и тяло?

Снимка: iStock

Толкова е удобно да използвате универсален продукт както за тялото, така и за лицето. Всичко е свързано със структурните характеристики на кожата на определени области.

Кожата ни е най-големият по площ орган и тя изобщо не е еднаква в различните части на тялото. Дебелината на дермата варира от 0,5 до 5 mm, а дебелината на епидермиса – 35 мм до 1,5 мм в различните зони. Най-тънките зони са разположени в областта на лицето и шията. Съответно, проникващата способност на активните компоненти и тяхната концентрация са необходими в много по-малки количества, отколкото в по-плътни зони.

Снимка: iStock

За по-плътна и по-груба кожа на тялото са необходими по-активни проводници и концентрации на активни съставки за осигуряване на правилно хранене и хидратация, докато за лицето се използват много по-малки пропорции. Въз основа на първата разлика става ясно, че можете да увеличите реактивността на кожата, да предизвикате алергични реакции, запушени пори, обостряне на съществуващи кожни заболявания и дори да предизвикате акне.

Мастните жлези по кожата на лицето са много активни, докато по тялото са по-малко активни, а по дланите и стъпалата изобщо липсват. Отчасти това е и причината толкова да обичаме плътните, подхранващи текстури за тяло и да не понасяме контакта им с кожата на лицето.

Разделението на типове кожа се отнася главно за кожата на лицето и скалпа, докато кожата на тялото при почти всеки се нуждае от значително попълване на хидролипидната мантия и хранене. Разделението по типове кожа на тялото не се прави, а се определя от степента на необходимата хидратация и хранене. За кожата на лицето кремовете винаги се избират въз основа на типа кожа и нейното състояние, а също така се разделят на дневни и нощни.

Лицето е единствената част от тялото, която винаги е в контакт с външната среда и не е покрита с дрехи. Именно кожата на лицето е на първо място по фотоувреждания, а оттам и ранно стареене. Не е тайна, че слънчевите филтри са изключително необходими и като цяло продуктите за тяло не ги съдържат.