Липсата на настроение, ниското самочувствие и понижено сексуално желание са част от причините, които са свързани с ниско либидо. Мнозина са засегнати в определен момент от живота си. В някои случаи може да се дължи на медицински проблем, но по-често основната причина са ежедневните ни навици. Докато ниското либидо обикновено не е проблематично, то може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието на човек.

След като представихме първа и втора част на натуралните методи за повишаване на сексуалното желание и възможности, следва втора част със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, произвеждан в кожата при излагане на слънчева светлина. Активната му форма функционира като стероиден хормон в организма. В днешно време голяма част от населението има много малко излагане на слънчева светлина, което води до ниски или дефицитни нива на витамин D. Увеличаването на запасите от витамин D доказано повишава тестостерона и подобрява други свързани със здравето фактори, като качеството на спермата. Едно проучване установява тясна зависимост между дефицита на витамин D и ниския тестостерон. Когато участниците в него прекарали повече време на слънце и нивата на техния витамин D са се увеличли, нивата на тестостерон също се повишили паралелно. В друго едногодишно проучване 65 мъже били разделени в 2 групи. Половината от тях приемали 3 300 IU витамин D всеки ден. Нивата на витамин D от групата на тези приемали хранителна добавка се удвоили, а нивата на тестостерон се увеличил с около 20%. За да получите повече витамин D, увеличете излагането на слънце. Можете също така да приемате около 3000 IU витамин D3 дневно и да ядете повече храни, богати на витамин D.

Накратко: Витамин D е важен витамин, който може да повиши нивата на хормоните в тялото, особено ако нивата му са дефицитни.

Трибулус Терестрис / Tribulus Terrestris

Трибулусът (Tribulus terrestris) е билка, която се използва от векове в билковата медицина. Действието и приложението се дължи предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. Той е най-активният сапонин в трибулуса и е доказано, че има свойства за покачване на чиста мускулна маса. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, който е предшественикът на тестостерона в нашето тяло. Основният механизъм на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените регулира женския полов хормон – естроген. От другите активни вещества в трибулуса, фенолите съставляват около 18% от водния екстракт, а количеството витамин C достига до 900 мг. на 100 гр. от билката, което допринася с антиоксидантни свойства.

Накратко: Билката бабини зъби действа като увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите при мъжете и като регулира женския полов хормон – естроген при жените.

Сминдух / Fenugreek

Сминдухът е друг популярен билков тестостеронов бустер. Изследвания показват, че работи, като намалява ензимите, които превръщат тестостерона в естроген (мъжки полов хормон в женски полов хормон). Едно проучване тества две групи от 15 мъже в колежа за период от осем седмици. Всички 30 участници са следвали фитнес програма – четири пъти седмично, но само участниците в една от групите са приемали като хранителна добавка 500 мг. сминдух на ден. Както свободните, така и общите нива на тестостерон се увеличават в групата на сминдуха, докато групата, която тренирала без подкрепа, всъщност е имала лек спад. Тези, които приемали сминдух, също са изгорили повече мазнини и са увеличили силата си. Друго проучване изследва как сминдухът влияе върху сексуалната функция и качеството на живот. Изследователите предоставят на 60 здрави мъже между 25 и 52 годишна възраст или 600 мг. сминдух или плацебо хапче, всеки ден в продължение на шест седмици. Участниците отчели подобрения в силата след приема на хранителна добавка от сминдух.