Липсата на настроение, ниското самочувствие и понижено сексуално желание са част от причините, които са свързани с ниско либидо. Мнозина са засегнати в определен момент от живота си. В някои случаи може да се дължи на медицински проблем, но по-често основната причина са ежедневните ни навици. Докато ниското либидо обикновено не е проблематично, то може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието на човек. В тази статия разглеждаме някои от най-добрите начини, по които мъже и жени могат да повишат либидото си, като използват естествени методи. И мъже и жени могат да използват тези начини за увеличаване на либидото си. Вижте натурални начини за повишаване на либидото.

1. Регулиране на тревожността

От какво зависи либидото? Наличието на постоянна тревожност е сериозна пречка за нормалното сексуално функциониране и либидо както за мъже, така и за жени. Хората с интензивен работен график, много на брой отговорности или други житейски натоварвания, често чувстват преумора, която може да се изрази в ниско либидо и понижено сексуално желание. Тревожност и стрес също така могат да предизвикат допълнителна трудност за получаване и поддържане на ерекция. Проучване свързано с еректилна дисфункция при млади мъже показва, че депресия и тревожност са основни причини за намалено либидо и повишена сексуална дисфункция. Има много фактори, които зависят от нас и могат да спомогнат за овладяване на тревожността и засилване на психичното здраве, включително:

- Набавяне на здравословно количество сън;

- Отделяне на време за любимо хоби;

- Редовни физически упражнения;

- Следване на здравословен хранителен режим;

- Специално внимание върху взаимоотношенията с роднини и близки приятели.

2. Следване на здравословен хранителен режим

Следването на здравословен хранителен режим работи по три различни начина за увеличаване на либидото.

1: Следването на подходяща диета насърчава добрата циркулация и здравето на сърцето, като в същото време премахва тежки храни, които намалят либидото. Хранене, богато на сезонни зеленчуци, ниско съдържание на захар и високо съдържание на протеини, доказано регулира много на брой нарушения, от които зависи либидото.

2: Разнообразно хранене, включващо полезни мазнини (авокадо, зехтин, сурови ядки и др.), регулира по здравословен начин мъжките и женските полови хормони – тестостерон и естроген, които са в основата на доброто ни сексуално здраве.

3: Някои храни са известни като натурални афродизиаци, които моментно повишават либидото при мъже и жени. Повече за тях ще може да прочетете в статията.

3. Ограничаване на тютюнопушенето

Добре известен факт е, че тютюнопушенето може да има негативно въздействие върху притока на кръв към половите органи, като провокира стесняване на кръвоносните съдове. Освен това, цигарите намаляват енергията и издръжливостта. Тютюнопушенето може да допринесе негативно и по още един начин - ако половинката ви е непушач, неприятната миризма на цигари може да подейства отблъскващо и да намали желанието за секс.

4. Въвеждане на спорт поне 3 пъти седмично

Редовните упражнения могат да помогнат за увеличаване на либидо по много начини. Установено е от проучвания, че при мъже и жени с ниски нива на полови хормони, редовни упражнения спомагат за справяне със свързаните проблеми като притеснения за външен вид, стрес, безсъние и др. Редовните упражнения ще помогнат и за подобряване притока на кръв към половите органи. Физическата активност, освен че повишава енергичността и общото здравословно състояние, спомага и за поддържането на нормално телесно тегло. Водещи лекари смятат, че въвеждане на физическа активност е водещ фактор за лечение на намалено либидо.

5. Поддържане на здравословно тегло

Много на брой проучвания доказват връзката между наднормено тегло с ниско сексуално желание, заедно с други комбиниращи се фактори. Някои от тях са ниските нива на тестостерон или естроген и психологически такива, като занижено самочувствие. Поддържането на здравословно тегло ще има положителен ефект върху либидото от физическа и психологическа гледна точка. Комбинацията между фитнес програма и здравословна диета е един от най-ефективните начини за постигане на тази цел, както и повишаване на общите енергийни нива на човек.