Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ разреши употребата на ново лекарство, което да възвърне сексуалното желание при жените с понижено либидо.

Лекарственото вещество бремеланотид (bremelanotide), продавано под търговското наименование "Vyleesi" от "AMAG Pharmaceuticals", е инжекция, която може да бъде поставена преди сексуален акт. 

Това може да откаже много потребителки да прибягнат до употребата му, но погледнато от положителната страна, така медикаментът ще може да се използва само при нужда, а не периодично.

Медикаментът е предназначен за лечение на жени, които са пред навлизане в менопауза и имат хипоактивно разстройство на сексуалното желание, където липсата на интерес към секса може да причини значителен стрес в живота на жената.

Лекарството ще бъде достъпно през септември, а компанията все още не е посочила информация за цената му, заяви Сара Конърс, говорителка на "AMAG Pharmaceuticals".

"Повечето жени, които идват в кабинета ми, нямат никаква идея за това състояние… както и че са сред милионите други жени, засегнати от него", заявява клиничният психолог Шерил Кингсбърг от Университетската болница в Кливланд, Охайо.

"Влиянието на сексуалната дисфункция върху самочувствието на жената, върху нейната представа за тялото, върху нейната самоувереност и върху интимната й връзка е дълбоко", допълва Кингсбърг.

Експертите твърдят, че диагнозата е най-често срещаният тип сексуална дисфункция сред жените, за която се оценява, че засяга между 8-10% от дамите.

Кингсберг казва, че решението на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) дава на лекарите още един инструмент, който да помогне на тези жени.