.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хормоналната терапия след менопаузата не съкращава живота на жените

Евгений Милов | преди 2 години
менопауза
Снимка: iStock
Естрогенът не увеличава риска от рак, сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт

Пиенето на хапчета с хормони няколко години след менопаузата не съкращава живота, сочат резултатите от най-продължителното изследване за хормоналната терапия.

Изследването на хормоналната терапия след менопаузата (хапчета с естроген или комбинирани с прогестин) беше прекратено преди години, когато неочаквано показа нежелани последици от хапчетата между 5 и 7-годишен прием - повече случаи на инсулт при хапчетата естроген, както и повече случаи на рак на гърдата и инфаркт при комбинираните хапчета. 

хапчета

Резултатите от новото проучване, обхванало 18 години и 27 000 жени, сочат че въпреки рисковете, смъртността от сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и всички други причини е идентична при жените, приемали плацебо. 

"Хормоните са подходящи за някои жени, когато се използват краткосрочно за облекчаване на горещите вълни и други дискомфортни симптоми на менопаузата. Жените искат да знаят дали тези хапчета могат да ги убия и отговорът изглежда е "НЕ", заяви ръководителят на изследването д-р Джоан Менсън от бостънската клиника "Brigham and Women's Hospital" в САЩ.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of the American Medical Association".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?