Липсата на настроение, ниското самочувствие и понижено сексуално желание са част от причините, които са свързани с ниско либидо. Мнозина са засегнати в определен момент от живота си. В някои случаи може да се дължи на медицински проблем, но по-често основната причина са ежедневните ни навици. Докато ниското либидо обикновено не е проблематично, то може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието на човек.

След като представихме първа част с натуралните методи за повишаване на сексуалното желание и възможности, следва втора част със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

Ябълки

Ябълките, заедно с горските плодове, черешите, лука и гроздето с тъмен цвят са богати на кверцетин. Това е антиоксидант – вид флавоноид, който е свързан с много на брой ползи за здравето. Когато се отнася за сексуалните ни възможности, кверцетинът играе роля в контролирането на симптомите на простатит и цистит. Простатитът е възпалението на простатната жлеза. Понякога причинява дискомфорт в тестисите и болка при еякулация. Циститът също може да затрудни секса за мъже и жени. Сексуалните симптоми включват болки в гениталиите, еректилна дисфункция, болезнен полов акт и понижаване на либидото.

Стриди

Вероятно сте чували за свойствата на стридите. Изследвания (английски) потвърждават, че стриди и миди съдържат съединения, които повишават нивата на тестостерон и естроген. Увеличаването на производството на половите хормони е директно свързано със завишено сексуално желание. Стридите също са отличен източник на цинк, който подпомага притока на кръв към половите органи и при двата пола.

Червено вино

Чаша червено вино може да спомогне положително за психическа и физическа настройка. Изследване (английски) показва, че една до две чаши червено вино на ден увеличават сексуалното желание. Червената напитка също съдържа кверцетин, което може да обясни част от положителното въздействие. Изследователите отбелязват, че пиенето на повече от две чаши червено вино дневно или отдаването на други видове алкохолни напитки не дава същите резултати и може да подейства негативно.

Вода

Ползите от пиенето на вода не завършват с избягване на дехидратацията. Свещеният граал на секса през годините е бил в търсенето на храна или напитка, които да направят спермата и вагиналните секрети с по-приятен вкус. И има много претенденти. Някои хора залагат на ананасов сок, канела или магданоз – всичко това може да помогне, но няколко милилитра ананасов сок няма да покрият всичко прието за деня. Каквото излиза от нас винаги ще бъдат същите неща, които влизат, а определени храни, като аспержи, кафе, чесън и червено месо – влошават телесните екскременти. Въпреки че не можете да елиминирате напълно последиците от подправката за чесново кюфте, която сте имали за обяд, можете да разредите ефектите на химикалите, които внасяте в тялото си. Пиенето на най-малко 2 литра вода на ден ще свърши голяма част от тази работа. Отнема около 24 часа, за да отмиете от тялото си това, което сте консумирали и поради тази причина, консумацията на вода трябва да е на равни части.

Овесени ядки

Овесени ядки може да не са най-вълнуващата храна за закуска, но това, което й липсва като сексапил, може да се компенсира с мощен ефект върху либидото. Овесът съдържа бета-глюкан, специален вид фибри, за които е доказано, че понижават нивата на холестерола с до 23 процента. Това може да не ви се струва много, но всеки 1-процентен спад на холестерола означава 2% намаление на риска от сърдечни заболявания. Това е добър коефициент, още повече, че здравето на сърцето означава и сексуално здраве. Бета-глюканът може също да увеличи силите на имунната система и да стабилизира нивата на кръвната захар.

Черен шоколад

Що се отнася до класическите афродизиаци, шоколадът е на една от челните позиции. Всички знаят старата легенда, че в шоколада има химикали, които симулират любовта (наричат се фенилетиламин и серотонин, които са леки сексуални стимуланти и повишават настроението). Тъмният шоколад също е богат на антиоксиданти и съдържа кофеин, две съставки, които могат да увеличат притока на кръв и да увеличат либидото. Важно е да се отбележи, че за да получите най-големи ползи е необходимо да се насочите към тъмен шоколад. Консумирането на млечен шоколад, при който липсват ценни хранителни вещества, освен захар и мляко, може да ви настрои повече за дрямка и по-малко за секс.