Сексуалните проблеми са необятна тематика, защото естествено присъстват в живота и на мъжете, и на жените. Със секс човек може да подклажда любовта, но може и да я загаси. Всеки проблем в тази сфера, независимо физически или психически, води до негативни последствия – лоши взаимоотношения и разтрогване на връзката. Загубата на интерес към секса унищожава спонтанността и красивото в сексуалното общуване между партньорите.

Причини за намалено либидо при жените

Загуба на сексуално желание се среща по-често при жените, в резултат на динамиката в нивото на хормоните. Например, хормоналният дисбаланс в периода на менопауза, по време на бременност, след бременност.

Приемът на лекарства като антидепресанти и опиати, или прекомерното пиене на алкохол също вреди на либидото.

Ако не харесвате тялото си, вероятно се криете от партньора си, а това води до намаляване на либидото. Ниско самочувствие и ниската себеоценка водят до проблеми в интимните отношения. Намалено либидо може да има след сексуално насилие, проблеми с партньора, несъвместимост в сексуалните желания.

Жените също могат да развият сексуална анорексия (продължително и осъзнато отказване от секс), вследствие на своята свръхангажираност с работа, извън семейството. Психическото напрежение е в състояние да отнеме всичките сили. При жените стресът и либидото са свързани повече отколкото при мъжете.

Продължава с тест за сексуална анорексия и начини за запазване на либидото>>>