Половото влечение възниква постепенно с годините и то се определя от производството на полови хормони в тялото. Тестостеронът е главният хормон, който възбужда мъжкото себеусещане. В женския организъм също има тестостерон, но в значително по-ниски нива. Естрогените са водещи в женското самоопределение, като тези хормони са налични и в мъжкото тяло.

Изключително финият баланс на хормоните се ръководи от могъщ диригент – главният мозък и разположената в него хипофизна жлеза. Във всеки жив организъм хормоналното равновесието е динамично. То се променя с възрастта, а при жеите варира по-често и във връзка с месечния цикъл. Всяка приета храна, напитка, хранителна добавка, която консумираме променя в кратки срокове съдържанието в кръвта на молекулярно ниво.

Възпитанието и средата, в която расте детето с вербалните средства, поведението и степента на емоционална интелигентност оформят бъдещите му модели за интимно общуване като зрял човек. Всички тези фактори могат да засилят или да подтиснат половото желание, независимо от пола. Много бързо неразбирателство и конфликти рефлектират именно в сексуалната сфера. Затова, ако една двойка има проблем в секс, най-напред е добре да се потърси къде е пробивът в тяхното общуване – предадено доверие, липса на отдаденост, непостоянство в чувствата, липса на любов и т.н.

При жената вагинитът, възпаление на влагалището, може да понижи желанието за секс. Алкохолът също намалява либидото, защото подтиска централната нервна система. Повечето сексуални проблеми при жените имат в основата си психологична природа.

Временно загубеното сексуално желание може да се дължи на стрес и безпокойство. Промените в настроението на мъжа оказват влияние и жената не е способна да отговори пълноценно при едно полово общуване. Психотерапия и консултация със сексолог би била полезна в подобни случаи.

Когато либидото наналява поради умора, боледуване, диети за отслабване, нерационално хранене, стресова ситуация, може да се възстанови с природни афродизиаци, например, с мурсалски чай, известен като "българската виагра". Джинджифилът със своето сгряващо действие е познат на домакините, които вечер пред камината поднасят чай от джинджифил. За свойството му да повишава либидото се споменава и в "Хиляда и една нощ“. Сдъвканото резенче джинджифил оставя и свеж дъх в устата. Стига мъжът да има съхранена психика и здрава хормонална и съдовата системи, за любовта възраст няма.

Свързана статия: