Фолатът и фолиевата киселина са различни форми на витамин В9. Въпреки че между тях има ясна разлика, наименованията им често се използват като взаимозаменяеми.

Дори сред професионалистите съществува голямо объркване по отношение на фолиевата киселина и фолата

Фолатът се съдържа естествено в различни храни, докато фолиевата киселина е синтетична форма на фолат, която често се среща в хранителните добавки.

 

 

Въпреки, че са форми на витамин В9, двете съединения са доста различни, ето защо:

КАКВА Е РОЛЯТА НА ВИТАМИН B9 ЗА ЗДРАВЕТО?

Снимка: Canva

Витамин В9 е основно хранително вещество, което се среща в природата под формата на фолат.

Той изпълнява много важни функции в тялото ни. Например играе ключова роля в клетъчния растеж и образуването на ДНК.

Ниските нива на витамин В9 се свързват с повишен риск от няколко здравословни състояния, включително:

  • Повишен хомоцистеин - високите му нива се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.
  • Вродени дефекти - ниските нива на фолиева киселина при бременни жени са свързани с аномалии при раждането, като например дефекти на невралната тръба.
  • Риск от ракови заболявания - ниските и високите нива на фолиева киселина в храната също се свързват с повишен риск от рак. 

Поради тези причини добавките с витамин В9 са често срещани, а допълнителното обогатяването на храните с този елемент е задължително в много страни.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФОЛАТЪТ?

 

 

Фолатът е естествената форма на витамин В9. Името му произлиза от латинската дума „folium“, която означава лист. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите хранителни източници.

Снимка: Canva

Фолатът е общо наименование на група сродни съединения със сходни хранителни свойства. Активната форма на витамин В9 е вид фолат, известен като 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Преди да попадне в кръвта, храносмилателната система превръща фолата в биологично активната форма на витамин В9 - 5-MTHF.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА?

Снимка: Canva

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. Тя се използва в хранителни добавки и се добавя към преработени продукти, като брашно и зърнени храни.