Най-гореща седмица в България предстои. Най-високи температури очакваме в четвъртък и петък 9 (13-14.07). Преобладаващите максимални ще бъдат между 37 и 42 градуса, а при липса на вятър може да се усещат като 50 градуса. 

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН уточняват, че очакваните горещини ще са по-високи от климатичните норми.

Снимка: iStock

"Опасни горещини" - така климатологът проф. Георги Рачев определи това, което ни очаква. Предупрежденията са възрастните хора и такива със заболявания да избягват излизания в най-горещите части от деня. Да се внимава и за възможни пожари. 

МЕЖДУВЕРЕМННО В НИДЕРЛАНДИЯ РАЗДАВАТ БЕЗПЛАТНО

Диспенсър за слънцезащитни продукти са поставени в много градове в Нидерландия.

Тази година нидерландските власти са решили да поставят такива безплатни диспенсъри в паркове, училища, университети, на фестивали, спортни събития и др. Около 100 са тези уреди из цялата страна. Целта е превенция на рака на кожата.

Местни ресторанти често проявяват индивидуална инициатива и поставят слънцезащитни продукти на масите за хранене. 

Холандските власти се надяват кампанията да превърне нанасянето на слънцезащитен крем в безспорен навик.

Подобна кампания от години има и в Австралия, която минава под мотото "Slip, slop, slap". Там насърчават хората да облекат риза, да се намажат със слънцезащитен крем и да сложат шапка.

През последните няколко години медицинските власти отчитат рекордно увеличение на случаите на рак на кожата. Доказано е, че слънцезащитният крем е една от най-добрите защити.

Снимка: iStock

През последните две десетилетия в цяла Европа броят на заболелите от рак на кожата се увеличава.

В Германия, по данни на Федералната статистическа служба, през 2021 г. броят на смъртните случаи от рак на кожата е нараснал с 55% спрямо 2001 г.