Носителката на наградата „Икар“ Боряна Братоева, която внесе много чар в сериала „Съни бийч“, сподели пред LadyZone своите емоции, свързани с Коледа. Тя ни предостави и рецептата за любимата си „Слънчева пита“.


Коледа и Нова година в детските спомени
Много важно беше за мен да мога да подаря на всеки от семейството по нещо за Коледа. Затова спестявах от закуски няколко месеца преди това. Подарявах предимно украси за вкъщи – огромни шишарки с панделки, висящи ангели, големи камбанки, които до ден-днешен се чудя къде да закача. Доста грандомански гледах на нещата. Баща ми има рожден ден и имен ден на 24 декември, така че Бъдни вечер е особено скъп и вълнуващ празник в нашето семейтсво!

Празникът през последните години
Много, много скъп и ценен момент, защото все по-рядко имам възможността да се прибирам във Варна. А аз свързвам Коледа преди всичко с този град и близките ми, които живеят там. Независимо, че много рядко може да натрупа сняг там… не е Коледа, ако не съм във ветровитата Варна.

С какво Коледа 2020 ще е по-различна
С това, че ще бъде още по-съкровена, ценна и чакана. Момент, в който още по-силно да вярваме и да се надяваме, че всичко лошо, което ни заобикаля, ще отмине час по-скоро. Освен това ще трябва доста дни да се изолирам в София, за да мога да се прибера спокойно във Варна и да празнувам с моите родители.

Украсата
В София нямам навик да украсявам за Коледа. Във Варна гледам да украся поне една елхичка, на която се радва предимно котката. Майка ми е детска учителка и винаги се старая да я отменя в украсата, защото тя трябва да направи това в градината.
Хубавото е, че в Драматичен театър Пловдив, в който играя, винаги е много добре украсено и мога да се радвам на коледния дух.

Снимка: Личен архив

Любимата рецепта
Страстта към месенето дължа на майка ми и тук споделям най-любимита ми рецепта за "Слънчева пита" (от една много стара готварска книга).

Продукти:
1250 г брашно
0,5 л хладка вода
1 непълна супена лъжица сол
3 супени лъжици растително масло
3 яйца
2 супени лъжици кисело мляко
20 г мая
125 г краве масло

Снимка: Личен архив

Приготвяне:

  • Маята се размива в малко от хладката вода и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта.
  • Един килограм от брашното се пресява в дълбок съд, прави се вдлъбнатина в средата му, където се слагат яйцата (един жълтък се отделя за глазура), киселото мляко и растителното масло. С подсолената вода, която се прибавя постепенно, се замесва меко тесто (ако е необходимо, се добавя малко брашно).
  • След като се омеси добре върху набрашнена плоскост, разделя се на три равни части. С точилка се източват 3 кори с големината на тавичката, в която ще се пече питата.
  • Маслото се стопява и повърхността на трите кори се намазва обилно. Нареждат се една върху друга, като третата кора се слага с намазаната си страна върху втората кора. Така подредени корите се източват като една кора, която се намазва с масло и се разрязва на кръст.
  • Единият от получените триъгълници се отделя, а другите три се разрязват всеки на по 5 по малки триъгълника, като се почва от върха на големия.
  • Всеки малък триъгълник се навива от основата към върха, за да се оформи кифличка. Отделеният триъгълник се оформя на малък кръг (без да се измесва, а само се разтегля), поставя се в средата на обилно намазаната с масло тавичка и около него радиално, на разстояние една от друга се нареждат кифличките (да имитират лъчи около слънцето).
  • Питата се оставя да втаса 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се пече в силно загрята (220°C) фурна до златисто червено.

Снимка: Личен архив

Коледната трапеза
Майка ми и баща ми са изключителни кулинари, така че всичко, което е на масата, е невероятно. Винаги се надявам да са по-малко нещата на масата, защото трудно бих се отказала да не опитам нещо… Разбира се, каква Коледа е, ако няма сарми и изобилие от питки и тутманици. Относно украсата на масата – винаги настоявам за коледни покривки. Обожавам ги, както и коледните свещи.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел