С наближаването на първия учебен ден, стресът обзема семействата, в които има ученици. Оказва се, че всички са в някакъв вид треска – и родителите, и децата, на които им престои да сменят целия си режим. Отново се започва с ранното лягане, сутрешното бързане, ученето и цялото напрежение около важното събитие.

Как да се справим, и което е по-важно – как да помогнем на децата да преодолеят негативните емоции около първия учебен ден?

  • ТАТКО е тук: Актьорът Божидар Попчев, който играе честно в ролята на баща
  • Защо специалист по детска реч носи в чантата си... камъни (ВИДЕО)
  • Историята на Борис Бъндев, превеждал на жестов език дори на развода на глухите си родители (ВИДЕО)
  • Ожених се за любимата си учителка, но хората мислят, че ми е баба
  • Знаете ли, че... Царица Елеонора, съпруга на Фердинанд I, е погребана “като прост войник”
  • Урок по родолюбие: Всички учители от това училище влязоха в клас с народни носии
  • Слухово-речеви терапевт: Ако до 2 г. детето няма поне 10 думи в речника си - потърсете специалист (ВИДЕО)
  • Кои са видовете насилие в училище и как да ги разпознаваме (ВИДЕО)
  • Закуска за ученика - палачинкови моливчета (РЕЦЕПТА+СНИМКИ)
  • Колко струват учебниците в 10 държави по света?

Купете тетрадките, раниците и всички необходими пособия поне 1 седмица преди първия учебен ден. Не е нужно в последните няколко дни да си създавате излишно напрежение, напомняйки си постоянно, че трябва да отметнете и тази работа.

За да изпълните тази задача правилно, се свържете с класната учителка на вашия ученик поне 1-2 седмици по-рано. Попитайте я има ли някакви специални изисквания, свързани с униформи, шапки, връзки и панделки. Тя ще ви помогне и за тетрадките, учебните пособия и материали, които ще са нужни на вашето съкровище. Така и вие и то ще бъдете спокойни какво точно трябва да купите.

Ако детето ви е първокласник, значи предишният съвет трябва да бъде взет под особено внимание, тъй като все пак трябва да се информирате коя ще му бъде класна и какви изисквания има тя към вас като родител.

Карайте детето да си ляга с 1 час по-рано. Летните месеци са създали рутина за по-късно лягане, както на тийнеджърите, така и на малките деца. Ако те започнат да си лягат с 1 час по-рано две седмици преди 15 септември, първият учебен ден и следващите няколко, няма да са толкова тежки и стресиращи за учениците.

Сигурни сме, че следите съвсем отблизо развитието на своите деца, но все пак не забравяйте да проверявате регулярно през лятната ваканция как върви четенето на книжките от задължителния списък, който учителката по литература ви е предоставила. Направете го и две седмици преди важното събитие, за да се уверите, че вашият малчуган или тийнейджър спокойно и без притеснения ще прекрачи прага на училището.

Направете ободряваща и зареждаща закуска преди да потеглите за важното събитие. Децата трябва да се чувстват сити, за да преодолеят по-лесно стреса от първия учебен ден.

Снимка: iStock

Първият учебен ден, а и всички следващи прекарани в училище, си имат своите предимства. Вашето дете ще се чувства по-спокойно, ако му ги обясните:

 - обратно на училище не означава само учене и мъчения, а и среща със съучениците, с които не са се виждали повече от три месеца.

 - ще изгради нови контакти и запознанства.

 - детето ви ще научи много нови неща, които ще са му нужни.

 - освен предмети като математика, история, физика, химия, децата ще могат да се забавляват истински в часовете по физическо възпитание и труд и творчество.

И накрая, задължително присъствайте на най-важния ден за вашия ученик. Извиненията, че сте на работа и няма как да се измъкнете, само ще го разстроят. Той ще се чувства спокоен и на мястото си само, ако има кой да го подкрепя. Това важи не само за първия учебен ден, но и за всички останали.

Проверете какво носи ученикът в раницата си и махнете излишното. Вижте повече във видеото.