Смяната на зимното часово време с лятно може до доведе до голямо объркване в режима на децата, особено ако те са по-малки. Всяка майка си има трикове, с които да се справи, така че резултатът да е дете, което се е наспало (сравнително), което да може да стане навреме, а немаловажно е и родителите да са се наспали. Ето някои интересни трикове, които събрахме - от майки за майки!

Росица, майка на Дария, на 9 г.
На всяка трудност се опитвам да гледам с чувство за хумор. Смяна на времето, един час напред - добре, няма проблем! Моето дете така и така винаги става трудно, колко по-трудно да стане с 60 минути?!
Как ще го направя аз. Имам "бойно оръжие" - пускам в стаята й котарака. Рано сутрин той е толкова гладен за храна и внимание, че няма да я остави на мира, докато не се събуди. Същевременно това е мил и неагресивен начин да събудя дъщеря си час по-рано. Котаракът ще мърка, ще се гали, ще я прескочи няколко пъти, ще й мяука на ухото... И така докато 60 минути по-рано от предишния понеделник не се събуди едно рошаво момиченце.

Ралица, майка на Сияна и Анна на 8 г. и Любомир на 6 г.
Трудности около ставането на децата със смяната на часовете съм нямала. Но вече са на възраст, в която това им прави впечатление - че вече е светло, когато стават за училище, понеже през зимния период е тъмно. А също и че вече е по-дълъг денят и, разбира се, сме си говорили на тази тема.

Весела, майка на Албена, на 8 г.
У нас редът зависи от добрата дисциплина. Няма хър-мър! Щом ще се става час по-рано, се ляга час по-рано. Това не е гаранция, че няма да й се спи сутринта, но все пак ще стане по-лесно. Не търпя лигавщини. Щом съм казала, че е време за ставане, значи се става. Нямам време, особено пък рано сутрин, когато и аз бързам за работа, за мързел и хлипане. Казва се - прави се. Това е!

Бистра, майка на Матея на 7 г. и Борил на 2 г.
По едно време бях толкова недоспала, че исках да проспя не само смяната на часа, но и дипломирането на детето, сватбата му, че и внуците. Затова часовете се точеха бавно особено през нощта, когато трябваше да ставам по 5-6-7-8 пъти, когато малкото ми дете се будеше. Досещате се, че нямаше значение дали ще спим с 1 час повече или по-малко, стига да имам поне 5 часа плътен сън за денонощие. 7-годишната ми дъщеря я събуждам много бързо, като изреждам какво вълнуващо я очаква днес - среща с приятели в училище, игри на двора, предстоящо събитие, което тя чака от дълго време. Вълнението надделява бързо над съня и тя става скорострелно, за да може по-бързо да започне този прекрасен ден за нея.


А ето какво забавно споделиха с нас няколко недоспали майки на по-малки дечица, които стриктно следят часовете за лягане и ставане:

  • Голяма каша ми е тази смяна на времето, особено откакто съм майка и нямам никаква идея кой месец сме. Та, винаги питам моя мъж - “Ще спим повече или по-малко?” и той отговаря “Ще приспиваме по-дълго”.
  • Преди месец си правех сметка "Супер, детето сега става в 8, значи с новото време ще става в 9", месец по-късно - "Ох, детето става в 6, поне с новото време ще е в 7..."