ТВ водещата Деси Стоянова е чаровното присъствие в домовете ни, което сгрява с усмивката си всеки делничен ден от екрана. Заедно с Александър Кадиев и Рая Пеева тя прави така, че "Преди обед" да е компанията за кафе, която ни липсва, особено напоследък.

Днес Деси ще подслади кафето ни с разкошен сладкиш, но не от екрана, а от страниците на сайта ни. 

Снимка: Деси Стоянова

Каква е Коледата на Деси и нейното семейство?

Най-хубавото на Коледа е пределно ясно – това да сме заедно. Постановката у нас е класическа – всички събрани около масата. В последните 11 години е по-шумно от преди покрай децата. Но пък, благодарение на тях вълнението е много по-голямо и толкова истинско.

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?

Слава богу всички сме здрави, така че празниците ще са прекрасен повод да се абстрахираме от напрежението, което 2020-а донесе. Ако има някаква разлика, в нашия случай е дребна и я дължим на котката – елхата е украсена само от средата нагоре, защото малкото бяло същество, което от няколко месеца е част от семейството, реши, че играчките всъщност са нейни и непрекъснато ги събаря, за да ги гони след това из цялата къща. Така, че се наложи да съкратим част от украсата.

Сложихте ли украса по-рано, имате ли си семейна коледна традиция?

Всъщност тази година въобще не съм се раздавала в украса. Нямах време, а и не ми идваше отвътре. Дори лампичките, които винаги закачам по прозорците, защото много ми харесва как светят, когато е тъмно, оставих за последния момент. Така, че в общи линии украсата се изчерпва с наполовина украсена елха. 

Но пък за моя голяма изненада синовете ми, въпреки че вече са големи момчета (ще стават на 12), решиха, че въпреки всичко ще пишат писмо до дядо Коледа. В крайна сметка с баща им получихме цели 3 за предаване на добрия старец. И сега чакаме да видим какво ще има под елхата на 25-и…

Любимата ти рецепта за Коледа коя е?

Има един сладкиш, който много обичах, когато бях малка. Майка ми го правеше. Наричахме го „Агнеса“. Аз все си записвам рецептата и след това я губя, така че всеки път като тръгна да го правя, се налага да й звъня. И тя отваря стария тефтер с рецептите, събирани десетилетия, и ми чете. Последния път я помолих направо да ми снима страничката и видях, че „официалното“ име е „Агнес“.

Снимка: Деси Стоянова

Каква е оригиналната рецепта?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 г масло
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша смлени орехи
4 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • Размекнатото масло се разбива със захарта, добавят се брашното и орехите. Накрая се прибавят 4-те белтъка разбити на сняг.
  • Пече се 30 минути в намазнена тавичка.
  • 4-те жълтъка се разбъркват с 1 чаена чаша пудра захар и се изсипват върху горещия сладкиш.
  • Оставя се да престои една нощ и се реже на ромбоиди.

Понеже в последните години драстично съм намалила сладкото и в този си вариант сладкишът ми е твърде сладък, съм модифицирала леко рецептата. Ползвам вместо бяла кафява захар и слагам вместо цяла чаена чаша две трети. И пудрата захар, която се ползва за заливката, съм я намалила наполовина. Освен това вместо брашно ползвам лимец. Това е. Много е вкусно и е много лесно за приготвяне.

Майчинство и работа - формулата на Деси двете неща да вървят ръка за ръка :)

Формула не знам дали има. Това, което аз се старая да правя, е да давам най-доброто, на което съм способна, и на двете места. И се надявам да е достатъчно. Вярвам, че човек, за да е щастлив и да се чувства истински удовлетворен не трябва да жертва едното заради другото. Още нещо – когато стане въпрос за децата, много е важно да имаш подкрепа. Аз я имам в лицето на Вельо и ако има ключ към „справянето“, то той е в това, че сме двама.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел