Колкото и да са вкусни козунаците, ни омръзва да закусваме с тях, а и около празниците се натрупват толкова много, че започваме да се чудим какво да приготвим, за да разнообразим. Предлагаме ви лесен и вкусен сладкиш, за който може да използвате стария, изсъхнал козунак. Така няма да ви се наложи да изхвърляте от него, а ще го хапнете под формата на сочен десерт.

Маймунски хляб
Това е великденският вариант на канеления маймунски хляб, който по традиция се приготвя от парчета тесто, споени от специален карамелен сос. В случая може да накъсате козунака на парчета, да ги потопите за кратко в прясно мляко и да ги подредите във форма за кекс. Залейте сладките парчета със сос от 8 с. л. масло и 1 ч. ч. кафява захар. Оставете да стегне във формата. Допълнително към всяко парче може да сложите чаена лъжица дулсе де лече.

Полски сладкиш с кисело мляко
Изъхналият козунак се нарязва на филийки. С тях се покрива дъното на правоъгълна тава. Приготвя се крем от кисело мляко, пудра захар и ванилия. Слоят козуначени филийки се намазва обилно с млечния крем. Следва втори слой козунак и отново мляко. Най-отгоре се слага по-тънък слой мляко и се настъргва шоколад. Трябва да се остави в хладилника поне за няколко часа, за да може млякото да омекоти козунака и да поеме от останалите аромати.

Крем карамел с боровинки
Пригответе си смес за крем карамл, каквато по принцип правите и знаете, че ви се получава. Нарежете изостаналия козунак на малки хапки. Сипете ги в сместа за крема. Добавете шепа сини боровинки и вниателно ги смесете. Изпечете, като под съда за печене сложите друг, по-голям, в който има вода.