Облечете се в най-доброто оранжево, което имате в гардероба си! 4 април е международен ден на морковите.
Никога не оставайте без пакет моркови в хладилника, защото този зеленчук е не само здравословен, а и изключително достъпен и с дълъг срок на годност.
История на международния ден на морковите
Първото годишно честване на морковите се състои през 2003 г., като тогава се отбелязва като основна съставка на салатата. Към днешна дата Денят на морковите се отбелязва във Франция, Италия, Швеция, Русия, Австралия, Япония и Обединеното кралство.
Интересен факт е, че зелената част на моркова – дръжката му, която израства от почвата, е също толкова годна за консумация. 85% от морковите, които гражданите на САЩ предлагат в магазините си се произвеждат в Калифорния.
Морковите са сред малкото зеленчуци, които се консумират заради своя корен, подобно на картофите, ряпата, репичките и цвеклото. Традиционният нюанс на този зеленчук е наситено оранжев с жълти оттенъци, но въпреки това се срещат много различни варианти на цвета, включително лилави, червени и бледожълти итерации.
Морковите могат да се съхраняват по-дълго в сравнение с други зеленчуци, затова често присъстват в ястия за всички сезони – от пролетта до есента и зимата. Морковите са и сред зеленчуците, които могат да се консумират сурови и пресни, като за приготвянето им е необходимо само леко измиване под хладка вода. Морковите могат да се поднасят като сладко лакомство в морковена торта или като солена добавка към меса като сьомга и пилешко.