Край на пукнатите черупки този Великден с тези хитринки! Забравете за старите начини на варене на яйцата, защото тази година всички яйца ще бъдат цели. 

Понякога вината не е нито в котлона, нито в човека, а в яйцето. Как правилно да изберем яйцата, които да боядисаме?

Твърдостта на черупката зависи от няколко основни фактора:

  • Начина на отглеждане на кокошките
  • Храната, с която са се хранили
  • Калцият в черупката
  • Фермата на производство
  • Колко пресни са яйцата - пресните е по-вероятно да се счупят при варене

Подбирайте внимателно яйцата от веригите и не пропускайте да обърнете внимание на етикета.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Ето как да сварим здрави яйца в няколко лесни стъпки:

1. Изберете яйцата еднакви по размер. Колкото по-голямо е яйцето, толкова по-дълго се вари.

2. Извадете ги от хладилника поне час по-рано преди варенето, за да може температурата им да се изравни с тази на стаята.

3. Когато стане време за варене, ги залейте със студена вода. Тя не бива да е повече от един сантиметър над повърхността на яйцата.

4. Внимателно ги положете на дъното на тенджерата, нищо че има вода, тя няма да омекоти удара. Можете да си помагате с лъжица.

5. Не претъпквайте тенджерата с яйца. При завирането им те ще започнат да се местят, а не можем да рискуваме да се удрят едно в друго.

6. Сложете кърпа на дъното на тенджерата и направете гънки с нея, които да разделят яйцата едно от друго.

7. Сол или оцет във водата? Правилният отговор е - и двете. Оцетът е един от най-добрите средства за предотвратяване на напукването, а солта няма да позволи на белтъка да изтече при случайно спукване на яйцето. Няколко супени лъжици оцет и поне 1 с.л. сол във водата могат да спасят партидата яйца от начупване.

8. Варете ги на средна температура и в никакъв случай на най-високата.

9. Време на варене - златната среда е в между 4 и 6 минути. След 5-тата мин можете да окачвайте твърдо сварени яйца. Полезни са таймерите за варене на яйца, но не са задължителни.

Снимка: iStock

Нестандартни методи за варене на яйца, които работят също толкова добре, колкото добре познатите ни:

Снимка: bTV

  • В яйцеварка

Единственият им минус е, че събират по-малко количество яйца.

  • Във фурната

Да, изпечете ги. Можете да ги сложите в тава за мъфини, като трябва да имате предвид, че те също събират по-малко яйца.

  • В глинен съд

Яйцата се поставят в глинен съд и се заливат със студена вода, така че да са покрити 2,5 см. Съдът се поставя във фурната, за да кипне водата (до 100 градуса). Съдът се изважда от фурната, а яйцата се оставят да се доварят в остатъчната топлина на водата.

  • В уред за бавно готвене

Слоукукърите доказано пестят доста време. Те са добра алтернатива ако искате да сварите повече яйца, които да не се счупят.

 

  • Какво се яде на Велика събота? (СНИМКИ)
  • Великден в ръцете ти – яйцата, в които се крие цяла микровселена (СНИМКИ)
  • Как да боядисаме перфектното червено яйце БЕЗ химия
  • Великден с Росица Петрова – от гланцова хартия до играчки с кауза (СНИМКИ)
  • Разпети петък - какво се яде на най-тъжния ден от Страстната седмица
  • AI Великден - великото дигитално възкресение или довиждане на празничното несъвършенство?
  • Защо се минава под масата на Разпети петък?
  • Великден, изплетен на 1 кука: Петелът Пейо и зайка Карамел (СНИМКИ)
  • Ако Илон Мъск контролираше Великден… (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Великден - боядисване с червено зеле, люспи от лук и кафе (СНИМКИ)