Борислав Лазаров е сред най-лъчезарните лица от родния телевизионен ефир, а днес водещият на прогнозата за времето по bTV сподели с нас своята "Рецепта за Коледа". Нека я видим!

Каква е "рецептата" ти за добро прекарване на Коледа? 

Най-идеалистичната ми представа за посрещане на Коледа е в заскрежена хижа някъде из Родопите, с най-близките ми роднини. Това се случи отдавна в моето детство, и досега не съм имал възможност да го повторя. Заради пандемията родителите ми не мърдат от вкъщи, а се притесняваме и за сестра ми, която работи в Англия. Дано следващата Коледа даде възможност да се съберем цялото семейство!

Каква е Коледата на Боби Лазаров и семейството му? 

Аз съм израснал в годините на социализЪма и тогава Коледа не беше сред най-популярните празници. Като градско дете страдах, че нямам село, защото приятелите и съучениците ми разказваха впечатляващи истории за Коледните празници. С изключение на момента с изпращането на прасето в "колеж", разбира се. Чак към края на 80-те години, когато вече се усещаше някакъв полъх на "промяна", чаках с нетърпение да се съберем със семейството на дядо ми. Неговата втора съпруга имаше германски корени и у тях за първи път усетих какво е Weihnachten, тоест Коледа. Ароматът на сладкиши с карамфил и канела, плочата с коледните изпълнения на оркестъра на Джеймс Ласт… Ухаеше на Западна Коледа.

Кой "отговаря" за коледната украса вкъщи? 

За коледната украса отговаря дизайнерът в семейството – майка ми. От малък си спомням как тя успяваше, дори с ограничен бюджет и възможности, да превърне панелния апартамент в нещо коледно и уютно. В дома, който аз обитавам, украсата е по-скоро ергенско-спартанска и оскъдна. Все още не ми е останало време да се погрижа за това, но си падам по светещите лампички. Вкъщи имам повече предмети от "Междузвездни войни", отколкото коледни, но може да направя съчетание между двете.

Снимка: Getty Images

Коя е любимата ти рецепта за Коледа?

Имам любими коледни рецепти, но както покрай всеки празник, ние, българите попрекаляваме с хапването. Затова предлагам една моя любима рецепта за салата – нещо по-леко и лесно за правене. Привърженик съм на празничната трапеза да има повече разядки и салати, отколкото тежки манджи. Рецептата не е уникална, но гарантирам, че е бърза за приготвяне и вкусна. 

Необходими продукти:

6 листа от китайско зеле

50 г стафиди

50 г натрошени орехи (проверете внимателно да няма останали черупки)

30 г синьо сирене или друго по-маслено (чедър)

Целина колкото кутия цигари

Млян черен пипер за поръсване

За дресинга:

1 с. л. горчица

3 с. л.  мед

3 с. л. оцет, препоръчвам балсамов

6 с. л.  олио

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Китайското зеле се нарязва на тънки лентички, а целината – на малки кубчета. В дълбок съд за салата се смесват с останалите продукти. Залива се с дресинга и се поръсва с черен пипер на вкус. Не я дръжте повече от ден-два в хладилника. 

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?

Моята Коледа ще е различна заради пандемията. Тоест, видеочат с най-близките ми хора, които няма да са покрай мен. На Бъдни вечер и Коледа ще водя прогнозата за времето, надявам се да видим сняг за празниците! Тази Коледа ще е такава, примирил съм се. Дано следващата можем да прегърнем хората, които обичаме, без да се тревожим дали ние или те може да се заразят с нещо.

Празниците и работата - формулата ти, за да вървят добре двете неща ръка за ръка.

Аз работя от 16-годишен в медии и оттогава съм свикнал, че на почти всички празници съм зает. Плюсът е, че така имам извинение пред някоя симпатична госпожица да ме отведе "у майкини", "да видим техните" – на работа съм. А и с колегите ми винаги правим свой празник в нюзрума, нищо не се губи от коледното настроение. Минусът са минусовите температури, но през декември трябва да са такива. А и работата по време на празници спестява излишно прекаляване с храни и напитки, погледнете го от тази страна.

Светли и щастливи празници! Да сте здрави и в движение на собствен ход!

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел