Снегът не може да уплаши винаги усмихнатия синоптик на bTV Борислав Лазаров. С добро настроение той се справя не само с поледиците, но и със сложни кулинарни начинания. "Повечето хора приемат готвенето за досадно занимание, а то изобщо не е такова. Готвенето е като това дали можеш да пееш, или не - или ти се удава, или не. Така че тези, които го чувстват като досадно задължение, нека не го правят, защото после си личи, че ястието не е сготвено с любов. А пък тези, които по този начин си почиват и им доставя удоволствие, както на мен, да продължават да го правят и да пробват повече неща. Да готвиш, не означава да умееш мусака, пълнени чушки и сарми. Има много различни и интересни ястия", казва синоптикът пред в. "24 часа".

Той готви от малък. "Майка ми и баща ми бяха на работа. Трябваше бързо да се науча сам да си готвя, но нямам предвид мазане на филии, ами готвене на печка с всякакви продукти. От ученик обичам да експериментирам, да пробвам различни вкусове и да ги съчетавам", казва Лазаров.

Първото му ястие било запечено сирене с домати, лук, чушки и др. "Сиренето малко се разтече, обаче поне беше вкусно. Изядох си го с кеф", смее се синоптикът. След това бързо му хрумнало как да подобри рецептата, така че следващия път да се получи още по-добре.

Определено е експериментатор в кулинарията, макар родителите му да имат по-консервативен вкус в тази област. За да ги изненада, веднъж приготвил стандартната салата от зеле и моркови, към която добавил ябълки и стафиди. Получило се интересно съчетание между сладко и солено. "Те не бяха особено очаровани, но казаха, че това е интересно и трябва да продължа да се развивам", спомня си Боби пред „24 часа“.

От тогава до днес не е спрял да експериментира. Преди няколко години гледал във филм разговор между герои за странните ястия. "Един попита: "Представяш ли си бекон с шоколад?". На мен толкова ми трябваше, за да ме провокира , смее се Лазаров. Приготвил бекона, който подсушил много добре от мазнината върху кухненска хартия. След това го потопил в разтопения шоколад. "Получи се доста интересен вкус, който не бях очаквал. Хората, които го опитаха, казаха, че съм луд, но това е много вкусно", смее се синоптикът. Има само една подробност. Шоколадът трябва да е черен, а не млечен, за да не е прекалено сладък. Лазаров обича да съчетава различните вкусове. "Според мен това е идеята на самото готвене - човек да експериментира, да има, както казват в "Мастършеф", различни текстури, т.е. хем хрупкаво, хем по-меко, хем -твърдо. Така е по-интересно и всяко нещо носи различен вкус", смята синоптикът.

Какво похапва Боби Лазаров, за да е здрав в сезона на грипа, и коя е най-важната съставка, за да готвим винаги вдъхновено – цялото интервю с вечно усмихнатия водещ на bTV четете тук.