Учениците прекарват голяма част от времето си в училище. Затова и родителите проявяват голям интерес към това как и какво хапват децата им там, дали е здравословно, вкусно, прясно, дали има плодове и зеленчуци. Това е и причината много от тях да приготвят собственоръчно обяд и/или следобедна закуска за своите малчугани – за да са сигурни, че храната, която ядат, е питателна, пълноценна и разнообразна. Тук идва въпросът – в какво да сложа храната и как да се съхрани тя по-добре до момента на хранене?

  • ТАТКО е тук: Актьорът Божидар Попчев, който играе честно в ролята на баща
  • Защо специалист по детска реч носи в чантата си... камъни (ВИДЕО)
  • Историята на Борис Бъндев, превеждал на жестов език дори на развода на глухите си родители (ВИДЕО)
  • Ожених се за любимата си учителка, но хората мислят, че ми е баба
  • Знаете ли, че... Царица Елеонора, съпруга на Фердинанд I, е погребана “като прост войник”
  • Урок по родолюбие: Всички учители от това училище влязоха в клас с народни носии
  • Слухово-речеви терапевт: Ако до 2 г. детето няма поне 10 думи в речника си - потърсете специалист (ВИДЕО)
  • Кои са видовете насилие в училище и как да ги разпознаваме (ВИДЕО)
  • Закуска за ученика - палачинкови моливчета (РЕЦЕПТА+СНИМКИ)
  • Колко струват учебниците в 10 държави по света?

На пазара съществува изключително разнообразие от кутии за храна за учениците и не само за тях. Това си има както своите плюсове, така и минуси. Как да се ориентираме в цялото разнообразие от продукти?

Кутия за обяд с много отделения

Обикновено когато подготвяме храна за училище, не слагаме само една съставка, а гледаме яденето да има няколко компонента, като основно ястие, зеленчуци, плодове, нещо сладко, дори и сосове. Това означава, че е задължително кутията да има няколко отделения, за да не се смесят всички вкусове вътре.

Вид на материала

Видът на материала е от изключително значение, особено ако детето има възможност да затопли храната си преди хапване и столовата в училище разполага с микровълнова. Търсете материали, които са подходящи за такъв вид електроуреди. Така например повечето пластмасови изделия не е добре да се използват за претопляне в микровълновата, но на пазара има специални пластмасови съдове, предвидени именно за тази цел.

Снимка: iStock

Важно при пластмасата е да се спрете на материал, който изрично указва, че не съдържа BPA (бисфенол А), който е доказано вреден за организма.

Тези кутии, които категорично не са подходящи за микровълнова, са металните. Те обаче имат редица предимства, като например храната в тях може да се съхрани с оптимална температура по-дълго време в сравнение с пластмасата. Металните кутии са и по-устойчиви във времето, но и цената им спрямо пластмасовите е по-висока.

Снимка: iStock

От своя страна повечето кутии от стъкло или керамика са подходящи за микровълнова фурна, не попиват миризми и храни. Като минус при тях би могло да се отчете теглото им – при положение, че всички ученици се оплакват от тежки раници, тежка кутия за хранене не би била много подходящ избор.

Снимка: iStock

Ако искате храната да запази топлината си за оптимално дълго време, на пазара можете да откриете термо кутии за обяд. Съществуват дори и електрически кутии в случай, че детето има достъп до електричество, може само да затопли храната си.

Механизъм на затваряне

Обърнете специално внимание на механизма, с който се затваря кутията и дали тя се затваря плътно. Това ще е от съществено значение за това какви храни ще слагате в нея – дали само сухи или може да си позволите и по-течни съставки. Ако кутията не се затваря както трябва, по-добре не я купувайте, колкото и красива да изглежда, особено ако ще стои в раницата на детето, където са и учебниците му.

Външен вид

Това как изглежда кутията за обяд отвън е от маловажно значение за родителите, но не и за малчуганите. Изберете подходяща такава с любими герои, цветна и подканваща за хапване, за да бъде храненето за ученика приятно и то да извади кутията си с гордост и желание пред съучениците.

Снимка: iStock

Каквато и кутия да изберете за своя ученик, със сигурност тя трябва да съдържа разнообразна и питателна храна, която да засити детето и да му даде нови сили за следващите уроци в училище!

А ето как едно българско училище посреща учениците си сутрин - с прегръдка: