У нас по повод първия учебен ден плисваме менче с вода, за да бъде късметлийска новата учебна година и да ни върви по вода.

Традициите за първия учебен ден по света обаче са различни в зависимост от местните обичаи, образователни системи и културни практики.

Ето как посрещат първия учебен ден по света:

1. Германия

Снимка: iStock

Обичайно първокласниците получават голям картонен конус, наречен Schultüte, пълен с училищни пособия, бонбони и малки подаръци. Конусът символизира вълнението от започването на училище. Малките предмети вътре може да се подаряват на съучениците. Така по-лесно се установяват нови приятелства и детето се адаптира по-лесно в новата среда.

2. Япония

Снимка: iStock

Учениците в Япония често имат официална церемония, наречена Nyugakushiki, на първия си учебен ден. Те обличат училищните си униформи за първи път и участват в различни дейности в училище, за да отбележат началото на образователния си път.

3. Индия

Снимка: iStock

Първият учебен ден в Индия е по време на дъждовния им сезон. По този повод децата често получават подарък чадър. В някои части на Индия учениците по традиция търсят благословия от своите старейшини, преди да тръгнат на училище. Това включва докосване на краката на бабите и дядовците или родителите в знак на уважение, очаквайки техните добри пожелания.

4. Русия

Снимка: iStock

Първият учебен ден често се празнува със събиране на семейството и приятелите. Учениците могат да получат цветя, балони и дребни подаръци, а родителите често правят снимки за спомен от събитието.

5. Китай

Учебната година в Китай започва още на 1-ви септември. Много училища организират специална церемония, която включва речи на училищни служители и изпълнения на ученици. Децата се строяват, за да научат водещите новини от деня и са в очакване издигане на знамето.

Първият учебен ден в Южна Корея и Италия - гледайте във видеото. 

6. САЩ

Във всеки град учебната година започва по различно време. Американците в някои щати започват училище още през август, а други в понеделника след Деня на труда. По традиция семействата прекарват време заедно - гледайки кино или си разменят подаръци като книги, понякога годината започва с пожелания, залепени на кутията, в която си носят обяд.

7. Мексико

В Мексико първият учебен ден често е семейно събитие. Родители и членове на семейството придружават малките ученици до класните стаи и им помагат да се настанят. Тази подкрепа помага да се облекчи тревогата, която децата изпитват при започване на училище.

8. Франция

Снимка: iStock

Първият учебен ден във Франция започва в началото на септември. В кой ден обаче училищата определят сами. Често денят се отбелязва от родителите, които придружават децата си до класната стая. Това е тяхната възможност да се запознаят с учителите и да видят къде ще учат децата им.