За да се подготвите по-отрано и за да имате време да експериментирате, ви поднасяме три вдъхновяващи идеи за великденски сладкиш. Отличават се с характената си традиционна жилка, но общото между тях е, че всички те даряват с празник сетивата.
Английски великденски пай
Продукти:
100 г брашно
200 г краве масло
200 г захар
5 яйца
1 ч.л. набухвател
100 г стафиди
100 г сушени кайсии
200 г бадеми
настъргана кората на 1 портокал
коренче джинджифил
8 с.л. портокалов ликьор
Приготвяне:
Смелете бадемите. Почистеният джинджифил настържете на ситно. Размекнатото масло и захарта разбийте, добавете брашното, набухвателя, бадемите, джинджифила и портокаловата кора и разбъркайте. На тънка струйка, като продължавате да разбивате, сипете разбитите яйца. Стафидите и кайсиите залейте с вряла вода и оставете за 10 минути, после прецедете и подсушете. Кайсиите нарежете. Добавете в тестото стафидите, кайсиите и портокаловия ликьор. Сложете тестото в намазана с масло и застлана в хартия за печене кръгла форма и печете на 160 градуса 1 час. После покрийте пая с фолио и печете още 1 час. Оставете го да изстине във формата преди да го поднесете.
Италианска великденска тарта (пастиера)
Продукти:
600 г извара (или рикота)
2 портокала
150 г захаросани портокалови кори
300 мл сметана
1 с.л. пудра захар
30 г краве масло
За тестото:
300 г брашно
120 г кафява захар
3 жълтъка
80 г краве масло
1 ½ ч.л. набухвател
½ ч.л. сол
За крема:
250 мл прясно мляко
7 жълтъка
130 г брашно
3 с.л. ванилова захар
Приготвяне:
За тестото: Брашното, набухвателя, захарта, солта и нарязаното на парченца масло намачкайте на трохи. Добавете жълтъците и 2 с.л. вода, замесете тесто. Охладете за 1 час.
За крема: Жълтъците разбийте с ваниловата захар и брашното. Налейте кипящото мляко, разбъркайте до еднородност. Изстудете и смесете с изварата. Обелете портокалите, изрежете вътрешността и добавете заедно със сока и портокаловите корички в изварата. 2/3 от тестото разточете на кора с диаметър 36 см. Сложете я в намазана с масло форма (с диаметър ок. 26 см). Леко набодете с вилица. Изсипете отгоре сместа с изварата, подравнете повърхността и загърнете краищата върху плънката.
От останалото тесто разточете ленти с ширина 1,5 см. Сложете ги във вид на решетка върху сладкиша. Намажете с масло. Печете на 180 градуса около 40 минути. Покрийте с фолио и печете още 20 минути. Изстудете тартата. Разбийте студената сметана на пяна, като постепенно сипете пудрата захар. По желание сервирайте тартата гарнирана с лъжичка сметана.