За да се подготвите по-отрано и за да имате време да експериментирате, ви поднасяме три вдъхновяващи идеи за великденски сладкиш. Отличават се с характената си традиционна жилка, но общото между тях е, че всички те даряват с празник сетивата.

Английски великденски пай

Продукти:
100 г брашно
200 г краве масло
200 г захар
5 яйца
1 ч.л. набухвател
100 г стафиди
100 г сушени кайсии
200 г бадеми
настъргана кората на 1 портокал
коренче джинджифил
8 с.л. портокалов ликьор

Приготвяне:
Смелете бадемите. Почистеният джинджифил настържете на ситно. Размекнатото масло и захарта разбийте, добавете брашното, набухвателя, бадемите, джинджифила и портокаловата кора и разбъркайте. На тънка струйка, като продължавате да разбивате, сипете разбитите яйца. Стафидите и кайсиите залейте с вряла вода и оставете за 10 минути, после прецедете и подсушете. Кайсиите нарежете. Добавете в тестото стафидите, кайсиите и портокаловия ликьор. Сложете тестото в намазана с масло и застлана в хартия  за печене кръгла форма и печете на 160 градуса 1 час. После покрийте пая с фолио и печете още 1 час. Оставете го да изстине във формата преди да го поднесете.

Английски великденски пай