Акарите са малки паякообразни животни, които са основни причинители на астмата. Те живеят в нашите жилища в домашния прах. Какво трябва да знаем, за да се предпазим от тях – ето няколко факта, които не знаете за малките вредители.

Факт 1: Акарите се размножават на места, където човекът прекарва по-голяма част от времето, като например дивана или леглото в спалнята, възглавниците, килимите.

Факт 2: Алергичните реакции, от които страдат много хора, са причинени не от самите акари, а от техните изпражнения.

Факт 3: Основната причина те да се размножават е влагата и топлината. Тя е най-голямата предпоставка у дома да се появят акари. Чувстват се най-комфортно при над 25°C и 75% ‎относителна влажност.

Факт 4: Не можем да ги забележим с невъоръжени око. Толкова са малки, че в един грам прах се съдържат между 2000-5000 индивида.

Факт 5: Акари са социални същества и се движат на групи, в търсене на органична материя и висока влажност, където да се размножават.

Факт 6: Най-лесният начин да се отървете от акарите е веднъж в седмицата да изпирате спалното бельо с гореща вода, редовно да почиствате с прахосмукачка и да проветрявате помещенията. Добре е прахосмукачката ви да е оборудвана с HEPA филтър, който е много ефикасен в борбата с акарите.


Факт 7: Акарите също могат да причинят кожни алергии и обриви като екзема и сърбеж по кожата по цялото тяло.
Факт 8: Можете лесно да ги пренесете от една в друга стая чрез смяна на спалното бельо и дори чрез дрехите.

Факт 9: Хранят се основно с мъртва човешка или животинска кожа, която пада от нас самите. На ден от човек пада по 1,5 г така, което е достатъчно, за да изхрани около 1 милион акари.

Факт 10: Периодът, в който акарите се размножават най-усилено е когато е влажно и топло – най-често през юли и август.