.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Домашните любимци са ни нужни повече, отколкото предполагаме

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Снимка:Thinkstock/Getty Image
Котките облекчават болките на стопаните си, а кучетата съживяват домашната атмосфера

Котките са много милички животни, но се отличават с независимия си характер. Въпреки това се случва домашото коте само да легне върху болното място на своя стопанин и след време да се окаже, че болката е намаляла или изчезнала. Възможно е лечебното въздействие да се обясни с психологическите процеси, че човек не е сам, усеща топлина, може да поговори и дори само от това да се почувства по-добре. Специалистите от екипа на проф. Клинто Рубин в Института за общуване с животните в Северна Каролина допускат, че мъркането наподобява на лечение с инфразвук, който отключва оздравителните механизми, например те са доказали, че стимулира растежните процеси в костите.

Лечението с котки (фелинотерапия, от лат. felis - котка) се препоръчва на хората със сърдечно-съдови болести и психични заболявания - депресия, невроза, зависимости. 

Кучетата са верни приятели на хората. Тренират се добре за съжителство в семейство. Някои породи помагат при лов на дивеч. Теглят шейни и пазят стада. Добре обучени, те са незаменими помощници на слепи хора за движение в градски условия. Помагат в терапията на деца с аутизъм. Няма спасителен екип на Червен кръст и планински спасители без обучено куче. В Холандия отскоро използват кучета на аерогарата за откриване на собствениците на забравени вещи в самолетите.

Изключително позитивна е ролята на домашните любимци в живота на хората. Съживяват домашния живот и обогатяват емоциите ни. С привързаността към дома и своите стопани домашните животни помагат да победим чувството за самота. Собствениците на кучета по-лесно общуват и се сприятеляват с непознати хора.

Ползите са много повече. Ежедневните задължителни разходки на открито с кучето са изключително здравословни за намаляване на риска от сърдечни заболявания, за поддържане на тонус и добра фигура. Живеенето с домашно животно повишава поводите за радост и релаксация. По принцип, хората, които имат домашен любимец по лесно преодоляват струсовите ситуации и живеят по-дълго.

Свързани статии

Животни, които ни помагат и лекуватКоне, рибки, кучета, делфини, маймунки, птици и още...
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите