.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да прочетем книга само за един ден

Даяна Петкова | преди 2 години
Снимка: iStock
С тези съвети можете най-накрая да прочетете онази книгата, която отлагате толкова дълго време

Лято е – перфектният сезон да наваксаме с книгите, които сме планирали да прочетем. Някак си обаче все не ни остава време за купчината на нощното шкафче. А списъкът със задължителните за четене книги от училище ни се струва направо огромен. Макар и да изглежда невъзможно, можете да прочетете цяла книга за един, като следвате някои от нашите съвети.

Намерете идеалното място за четене

Изберете тихо и удобно място, където да четете като в парка, библиотеката или в стаята си. Нека това място е удобно така, че да не се разсейвате, но не прекалено тихо, за да не ви се приспи. Вместо на леглото или на креслото, четете на масата. Шумът, домашните любимци и случайните хора разсейват и увеличават времето, за което можете да прочетете книгата си.

Изключете телефона  

Ако заетостта ви позволява, оставете телефона си някъде. Същото се отнася и за таблета, телевизора и компютъра, които могат да ви разсейват от четенето. 

Създайте си приятна атмосфера за четене

Пуснете си музика, която да е като фон, за да ви успокоява. Ако е необходимо, изолирайте се от оклната среда със слушалки и си пуснете бял шум - помага за концентрацията и увеличава скоростта на четене. 

Задайте си цели

Поставете си цел, базирана на брой прочетени страници или време. Например, можете да решите да прочетете 50 страници преди да си дадете почивка или пък да четете за 30 минути и след това да се наградите с 5-10 минути разходка навън. След по-голямо постижение, като например това да прочетете половината от книгата, си отделете повече време за вас, като гледате епизод на любимия сериал, например.

Хидратирайте се

Пийте вода, за да се поддържате хидратирани. Не започвайте маратона за четене с кафе, освен ако не усещате необходимост. Оставете го за онзи момент, когато ще ви се доспи. Ако кафето не помага, дремнете за 30 минути. 

Хапнете малки закуски

Запасете се с малки закуски, богати на хранителни вещества, като плодове и зеленчуци. Удобството им е, че можете да ги похапвате само с една ръка, докато с другата прелиствате. Избягвахте чипс, кола и бонбони, тъй като те не съдържат веществата, които да ви освежат и да поддържат вниманието ви.

Подчертавайте си важните моменти

Докато четете, подчертавайте с маркер важните моменти или пък си пишете малки бележки на страницата, за да разбиете монотонността и да запомните по-добре информацията.

Слушайте аудиокниги

Алтернативен вариант, ако имате работа или пък искате да тренирате и не можете да отделите много време да четете, е да слушате аудиокниги. Може да ги слушате, докато пазарувате, вършите домашните си задължения или се разхождате из парка.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите