Испанката Бегоня Магранер е дипломат по професия и пътешественик по душа. От 17 години работи в чужбина, а от 12 живее на Балканите. През 2015-а я изпращат по работа в испанското посолство в София, където мандатът й продължава до 2019 година.

Бегоня
Снимка: Личен архив

Едно пътуване през същата година до Далечния Изток я вдъхновява да превърне хобито си мода и в своя втора професия. Юли 2019-а пътува до Япония. Връща се с два куфара, пълни с кимона. Щом настъпва пандемията, Бегоня решава да започне да използва текстилните материали, които купува в България за ушиването на кимона.

Идеите за дизайни испанката черпи от японския стил, но за изработката им използва български етноплатове. Всичките й материали са стари. Новите, които се произвеждат, са по-ниско качество, смята испанката. 

Снимка: Личен архив

Бегоня обикаля различни места из страната, за да се сдобие с платовете.

“Намирам ги навсякъде – по пазари, в антични магазини в стария град на Пловдив има много места, където продават антики и там може да се намерят такива платове.”

“След интервютата, които дадох в България, започнаха да ми се обаждат различни хора от името на бабите си, да ми предлагат платове. Сега имам още повече места, от които да се снабдявам”, допълва тя.

Разноцветните кимона от български текстил се изработват в Букурещ, където испанката живее в момента. Обича моделите й да имат контраст, затова често залага на два цвята. Кимоната на Бегоня се продават в цял свят - получава поръчки отвсякъде.

Снимка: Личен архив

“Моите кимона може да се носят и в ежедневието например с дънки, може да отидеш и на плажа с тях. Където решиш.”

Бегоня има и отделна колекция по-елегантни кимона за специални поводи, но се концентрира главно върху моделите за ежедневието. Отскоро дизайнерката на кимона комбинира старите етноплатове с плата “tolie de jouy” - ленен плат, характерен с отпечатана декорация върху повърхността. 

С приятеля си
Снимка: Личен архив

В България освен материалите за направа на кимона испанката намира и любовта и това превръща София в любимата й дестинация. С приятеля й българин вече 4 години са заедно. Връзката им устоява на разстоянието, а при всяка свободна възможност испанката посещава българската столица.

  • Теодора Иванова - Додо: Не се сравнявайте с другите. Всеки от нас е различен и това му е хубавото
  • Радина Кърджилова: Мислим си за още едно дете. Вдъхновяващо е да имаш голямо семейство
  • Ирина Тенчева: Успях да изградя живот, в който има обич и смисъл
  • Славена Вътова: На празниците настава голяма еуфория у дома, брашно се сипе от тавана
  • Спечели чанта и бонбони с игра в Ladyzone.bg
  • Прея: Женствеността в себе си стимулирам с приятни аромати, хубави материи и танци
  • Актрисата Евелин Костова: Хващала съм се да пържа кюфтета по букли
  • Хепи Ванче: Иска ми се да имам мое семейство
  • Ива Екимова: Аз съм момиче на късмета, което се превърна в жена с късмет
  • Флорина Иванова: За да постигне успехи, човек трябва да има силна мечта, която да го дърпа в трудните моменти