В седмицата, белязана с тежки инциденти по пътищата, певицата Петя Буюклиева разказа в „120 минути“ за трагедията, сполетяла семейството й преди 20 години. На 14 октомври 2002 г. тя губи майка си на пътя – блъсната е от 17-годишно момиче.

„Вече 20 години минаха от това трагично събитие, но болката стяга сърцето и гърлото ми. Времето не лекува – никой и нищо не може да замени твоята майка. Предната вечер си говорихме с нея как ще празнуваме 20 г. от сватбата със съпруга ми. На другата сутрин баща ми се обади, за да ми каже, че мама вече я няма“ – сподели певицата.

„Мили, момчета и момичета, които излизате на пътя – качвайки се зад волана, помислете си дали сте достатъчно подготвени. Дали излизайки разсеяни и неспазвайки всички правила, няма да почерните фамилии. Болката е огромна, а празнотата в сърцето остава“ – обърна се към младите шофьори Петя Буюклиева.

Оказва се, че 17-годишното момиче е взело ключовете на колата от баща си. В автомобила са пътували и няколко нейни приятели. Те не са спрели, не са оказали първа помощ и са продължили. Момичето е получило условна присъда.

„Като християнка простих, защото тя трябваше да продължи образованието си. Решихме да не й пречим на бъдещето… Мама беше учителка по химия и по биология. Обичаше децата… Единственото, което не можах да простя, е, че не е спряла“ – сподели певицата.

Шест месеца след трагедията тя не може да пее.

„Смятах, че е престъпление да пея, но мама ми се яви в съня и ми каза да пея. Тя пееше страхотно родопски песни, от нея съм наследила гласа“ – призна Петя Буюклиева.

Според нея трябва да се удължи периодът на шофьорските курсове. Също така са нужни по-солени глоби, които обаче и да се прилагат.

„Не трябва да си изкарваме комплексите и нервите, докато шофираме. През 2003 г. направих концерт в Народния театър, поканих много колеги звезди. Това бе концерт послание към шофьорите. Дори президентът дойде, макар че не бяхме го канили. Хората плачеха с нас. Беше много емоционално“ – разказа певицата, която почти не шофира след инцидента през 2022 г.

На 19 май в зала 11 на НДК тя ще има концерт с детски песни и с участието на три балетни състава. В края на участието си в „120 минути“ Петя Буюклиева представи и клипа към новата си песен „Докога“.