Днес с @polka_dot_kitchen ви предлагамe рецепта, подходяща както за ежедневно ястие, така и за да се поглезите за някой повод. Много лесна рецепта с малко продукти, но с много богат вкус, вдъхновен от любимата ни Италия и с главен герой паста канелони.

Канелоните са вид паста под формата на тръбички, обикновено с диаметър 3-5 см и дължина около 10 см. Традиционно се пекат на фурна с различни сосове и именно такава рецепта сме ви подготвили днес.

Необходими продукти за канелони със сос от тиква, розмарин и чесън:

  • Канелони спрямо големината на тавичката (14 бр. за тава 20х30 см)
  • 1 глава лук, наситнена
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 400 г печена тиква
  • Сол, розмарин, чесън на прах, чили флейки
  • Пресен копър, наситнен
  • 1 топка моцарела – 125 г

Снимка: Polka dot kitchen

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната си на 200*С с вентилатор и застелете тавичка с хартия или подложка за печене.

2. Нарежете тиквата на средно големи кубчета и я поръсете с малко вода в тавичката. Печете, докато омекне, като внимавайте да не загори. Ако ви се стори, че крайчетата на кубчетата потъмняват, спрете вентилатора.

3. Когато тиквата е готова, в тиган задушете лука с кокосовото масло за около 5 мин или докато придобие леко златист цвят.

4. В блендер смелете тиквата и подправките с малко вода или докато придобие консистенция на гъсто пюре.

5. Добавете тиквата към лука и разбъркайте добре, махнете от огъня и добавете копъра. Оставете сместа леко да изстине.

6. Междувременно наредете в тавичка с незалепващо покритие канелоните.

7. Време е да ги напълним. Вземете 1 супена и 1 чаена лъжица – те ще са вашите помощници. Поставете канелоната вертикално върху супената лъжица, така че да запушите долния отвор на цилиндърчето. След това с чаената лъжичка пълнете от горния отвор. Поставете напълнената на 70% канелона в тавата. Повторете с всички – не се плашете, става много бързо.

8. Оставете си около 5 с.л. от сместа, с която хубаво да намажете всички канелони отгоре, така че да омекнат при печенето (не оставяйте непокрита част, дори и с тъничък слой).

9. Настържете моцарелата върху всички канелони и печете около 30 мин на 190*С без вентилатор или докато видите, че моцарелата придобива хубав златист цвят.

Снимка: Polka dot kitchen

За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.