Знаете ли защо добавяме кисело мляко към много български ястия, лимон на месо и риба, нар и цитруси на салата? Всяка една от тези кисели съставки придава онази „отскоклива“ нотка, която ни кара да искаме още и още от дадено ястие.

Това е и причината кисели, свежи елементи да си пасват чудесно в сладки десерти и да ги правят още по-специални. Точно такъв е случаят и с тези малки шоколадови бисквитки на Polka dot kitchen – отвътре леко хрупкави и със съвсеееем лека ментова нотка, а отвън – с фина обвивка от черен шоколад с кори от лайм, които носят аромат на лято.

Снимка: Polka dot kitchen

За да си приготвите 13 бисквитки с диаметър от 5 см, ще са ви необходими:

  •  5 ½ с.л. течен подсладител – агаве, кленов сироп, мед или др.
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. палмова захар – естествена нерафинирана захар, произвежда се от сок от захарна палма, с нисък гликемичен индекс. Може да се замени с кокосова (извлечена от пъпките на кокосовата палма) или кафява нерафинирана захар.
  • 1 с.л. кокосово мляко от кен
  • 2 с.л. натурално какао
  • 12 с.л. брашно (@polka_dot_kitchen е използвала 6 с.л. кокосово брашно и 6 с.л. конопено брашно). Ако замените с друго, то го добавяйте поетапно (вж. т.4).
  • 10 капки ментова есенция (можете да пропуснете)
  • 1/3 ч.л. сол

За заливката:

  • 110 г черен шоколад над 52%
  • 1 с.л. кокосово масло
  • Настъргана кора на 1 лайм

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180*С без вентилатор и застелете една тавичка с хартия или подложка за печене.

2. В купа смесете течния подсладител, захарта и кокосовото масло и разбъркайте, докато захарта се разтопи.

3. Добавете кокосовото мляко, какаото, солта и есенцията.

4. Поетапно добавяйте брашното, докато получите лепкава смес, която обаче може да се оформя с ръце.

5. Оформете с ръка с около ½ сл. смес малки плоски дискове и ги наредете в тавичката.

6. Печете за около 15 мин.

7. След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат поне 30 мин.

8. Разтопете на водна баня шоколада с кокосовото масло. Накрая добавете настърганата кора от лайм и разбъркайте. Ще ви бъде най-лесно, ако използвате по-малък съд за шоколада.

9. Потопете всяка сладка от двете страни с помощта на вилица.

10. Оставете ги върху хартия за печене на ниска температура за около 1 час. След това можете да им се насладите.

Снимка: Polka dot kitchen

Малка тайна: след един ден стават още по-вкусни. 

За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.