Съдбата на бижутата, с които принцеса Даяна е снимана на много събития, все още предизвикват много спорове. Има само едно от тях, което носи и нейната съперница - Камила. 

Прочутата диадема на Спенсър от време на време се приписва на кралската хазна, въпреки че е известно, че семейното бижу, с което лейди Даяна е отишла до олтара, е останало в семейството и сега принадлежи на по-малкия ѝ брат. Той е наследил бижуто, заедно с титлата граф.

Освен прочутата диадема, принцесата на Уелс е използвала и други бижута, които не са принадлежали лично на нея. Сред тях са много бижута от кралската съкровищница. Те включват диадеми, огърлици, брошки и други скъпоценности. 

Даяна създава и своя собствена колекция от бижута. Тя включва множество подаръци от принц Чарлз и други Уиндзори, както и дипломатически подаръци.

Сред тези подаръци е огърлица от XIX в. с изумруд и диаманти. Бижуто й е подарено от кралицата майка на Уелс в чест на сватбата на Даяна и нейния внук. Това е единственото бижу на Даяна, което впоследствие е отишло при нейната съперница - Камила.

Снимка: Getty Images

 

Как премина коронацията на Камила - вижте във видеото:

Известен факт е, че Камила, макар да заема мястото на Даяна до Чарлз, винаги се е отнасяла с уважение към нея и паметта й. 

Как се случва така, че бижуто на Даяна се оказва у Камила?

Даяна носи носила тази огърлицата по време на държавно посещение във Виена през 1986 г. След смъртта й на Уелс бижуто е върнато в кралската съкровищница заедно с много други бижута, които тя не е могла да завещае на синовете си.

Снимка: Getty Images

 

По-късно (от около 2012 г.) херцогиня Камила от време на време се появява на публични места с брошката, която е част от огърлица, състояща се от диамантен медальон и висулка с изумрудена капка. В центъра на композицията са разположени три пера, обсипани с диаманти. Това е древен символ на принцовете на Уелс, който често се вижда върху кралските бижута.

Кралица Камила е критикувана доста остро за това, че е променила бижуто на Даяна. В действителност принцесата е тази, която е направила корекциите в начина, по който е изглеждало бижуто.

Първоначално то е било само брошка. За първи път тя е подарена като сватбен подарък на принцеса Александра Датска от дамите на Бристол през 1863 г., когато тя се омъжва за принца на Уелс. 

Снимка: Getty Images


"Това 158-годишно бижу е неоспоримата връзка на принц Чарлз с двете жени, неразривно свързани с живота му", обяснява Шарлот Уайт, ръководител на отдела за дизайн в онлайн магазина за диаманти 77 Diamonds, пише marieclaire.ru.

Ако подобни бижута можеха да говорят, нямаше ли да искате да чуете истории за всичко, на което са станали свидетели?

Вижте повече снимки в Галерията.