В месеца, в който празнуваме жената, в нейната цялост и красота, какво по-хубаво от това да си дарим обич. На себе си! Това е нещо, което зависи от всяка жена. Обич и здраве – двете неща, с които живеенето й става наистина пълноценно. 

През целия март месец темата на Ladyzone - "Майката" е посветена на жената в нейните избори, здраве, любов, безсъние, грижи и причини да е щастлива. В подкаста ни "Малки разговори" днес гостува Мария Георгиева, основател и председател на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

През март жените си слагат жълти панделки, за да дадат гласност за заболяването и да провокират разговора за проблема. Направихме го и ние.

Снимка: Евгений Милов

ЕНДОМЕТРИОЗАТА НАНАСЯ ТРАЙНИ ПОРАЖЕНИЯ ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНАТА СИСТЕМА 

Диагностицирането й е много трудно. Една от всеки десет жени в репродуктивна възраст има ендометриоза и вероятно не знае за това. В световен мащаб от първите симптоми до диагностицирането на ендометриозата може да минат от 5 до 10 години. Твърде дълъг период! В допълнение - заболяването не може да се профилактира.

Мария е била едва на 16 г., когато получава силни и продължителни болки и след преглед се оказва, че има 6-сантиметрова киста на яйчника. Минава през операция и разбира, че има ендометриоза. 

Целия разговор с нейната лична история и полезна информация за това как се живее с ендометриоза и болка - гледайте във видеото. 

Последвайте ни в канала в YouTube.
Слушайте и в Спотифай.

Наричат ендометриозата „тихият убиец на матката“ - може би защото симптомите не са ясно разпознаваеми, а диагнозата отнема дълго време. Какви са първите симптоми и усещания, при които е редно да се замислим за сериозен преглед?

"Ендометриозата може да се появи на различни места - не се ограничава само до репродуктивната система на жената. Може да засегне фалопиевите тръби, малкия таз и коремната стена, диафрагмата, белия дроб. Една от най-тежките форми е дълбоката тазова ендометриоза, която засяга и червата" - споделя Мария.

Снимка: Мартин ГраховскиЕДИН ОТ НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ СИМПТОМИ 

Случва се по време на менструация, но не само. Понякога се стига до повръщане и припадъци. 

"Това е сигнал, че нещо не е наред. Особено когато това се повтаря с всеки цикъл. Аз съм стигала и до "Спешно отделение". Благодарна съм, че майка ми осъзна, че нещо наистина не е наред. Никога не ми е казвала - "Да, това е женската природа, ще трябва да търпиш". Заведе ме на лекар и се започнаха процедури по установяване на причината. При мен болката като основен симптом наведе и лекари, и родители на мисълта, че има проблем."

При някои жени обаче болка няма и ендометриозата протича безсимптомно. Но в почти всички такива случаи има друга симптоматика - раздразнено дебело черво, бъбречни кризи, тежка умора, болка при полов акт и др

Какви са алтернативните методи в помощ на това състояние, какво е значението на ксеноестрогените и пластмасовите съдове за храна - вижте във видеото. 

Снимка: Мартин Граховски

"В спешните отделения няма пътека или план, по който да се обезболи една жена. Фондацията в момента работим именно по това."

Мария разказва от личен опит какво и се е случвало, когато тя самата е стигала до "Спешно отделение" заради ендометриозни болки.

МОЖЕ ЛИ ЖЕНА С ЕНДОМЕТРИОЗА ДА СТАНЕ МАЙКА?

"Чувала съм репликата, че никога няма да бъда майка и това е много сериозен шамар. Истината е, че ендометриозата наистина прави големи поражения върху организма на жената, особено когато се появи много рано. В годините при мен тя изконсумира сериозно качеството и количество от яйцеклетките. Счита се, че жените с ендометриоза имат репродуктивни проблеми - между 30 и 50%. Ако една жена е диагностицирана с ендометриоза, но тя иска да има деца и нейният репродуктивен път не е приключил, е добре тя да се погрижи за това максимално скоро."

КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ

Замразяването на яйцеклетки с цел запазване на фертилитета, е един от вариантите това да се случи. Какъв шанс им дава това да имат свое биологично дете - вижте във видеото. 

"Аз чаках твърде дълго, за да мина по този път и да се реша да направя инвитро и въобще усилие с асистирани репродуктивни технологии, за да имам дете. Не бива да се чака! Не бива човек да мисли, че просто ей така ще стане!"

Фондация "Ендометриоза и репордуктивно здраве" работи много и в посока информиране по въпросите на менструацията и женския цикъл. Една тема, която е колкото дискутирана, толкова и все още будеща срам у някои хора. 

ЗАЩО НИ Е СРАМ ДА ГОВОРИМ ЗА МЕНСТРУАЦИЯ?

Често в разговори, вместо думата "менструация" хората използват много други нарицателни. Правим асоциации и проявяваме въображение, защото често истинският израз предизвиква срам и неудобство. В основата на решаването на проблема е начинът, по който говорим с децата по темата. Ако те не усещат притеснение у родителите си, ако приемат това като част от живота, може би ще сме на прав път от изваждането на темата от графата "табута".

Най-важните думи, които трябва да чуе една жена с ендометриоза, която иска да стане майка, и има ли изход от ситуацията - цялата полезна информация вижте във видеото. 

  • Даяна Ханджиева за чудните мигове с бебето, което след време „ще ми каже колко съм гадна“ (СНИМКИ)
  • Нели Хаджийска: Господ дори не съди, кои сме ние да съдим хората!? (ВИДЕО)
  • Топ дизайнерът София Борисова: Горда съм с дъщеря си - мислим еднакво, но и често ме разплаква
  • "Течно злато за герои": Паолина, която дари над 60 л кърма
  • Изненада! 51-годишната Камерън Диас стана майка за втори път (СНИМКИ)
  • Сърце и воля! Боян на мама Борислава - от неуверено дете до шампион със Синдром на Даун
  • Сами Хосни от "Фермата" и Мила от "Сървайвър" - ето какво значи екзотичното име за новородената им дъщеричка
  • Жена роди на пейка пред болницата, след като охраната отказа да отключи входната врата
  • Силните думи на Маги от "Ергенът" за жените, които изпускат последния влак
  • "Най-накрая се събрах с биологичната си майка след 34 години!" (ВИДЕО)