"Ако искаме да има промяна в живота ни, всичко започва от нас!" - с това намерение с Ани започва да създава красива мандала. Знаете ли какво да мандалите? 

Ани Мандала е гост в подкаста "Малки разговори" с нещо много интересно - рисуване на мандали, които са не само изящни и красиви, но и истинска арт терапия за всеки човек. Мандали могат да се рисуват, за да се реши някакъв блокаж, да се осъзнае настоящия момент и да се отработят редица други проблеми.

Гледайте видеото с нейното участие тук.
Последвайте ни в канала ни в YouTube.
Или слушайте в Спотифай.

КАКВО Е МАНДАЛА?

В превод от санскрит означава "кръг, завъртам, завихрям". Kръгът е идеалната форма, в която енергията тече във всички посоки.

Снимка: Евгений МиловРазгледайте красивите мандали на Ани и как се правят в Галерията.

"Във физическия свят няма идеално кръгла форма, защото това е божествена форма. Но ние се стремим непрекъснато към това подреждане на ситуации и хора и разбиране на причините. Най-големият ми вдъхновител са природата и цветята. Рисувайки, мандалите ни провокират да разцъфнем, да подредим, да приемем, че всичко, което ни се е случило и всеки човек, когото сме срещнали, имат точно определено място."

Своите мандали Aни рисува с акрилни бои върху дървена основа. Повърхността се разграфява с диагонали и кръгове, а всеки цвят може да даде още информация за човека, който я прави, и това, което има да отработи или възнамерява. 

Снимка: Евгений Милов

Преди да започне, Ани прави настройки на съзнанието и се свързва с жизнената енерги: "Тогава влизам в друг свят. Дори сама аз понякога се чудя как се е случило и какво е излязло. Всеки човек има духовни водачи. Има една невидима сила, която винаги е с нас и около нас."

РИСУВАНЕТО НА МАНДАЛА ЗАПОЧВА С ПОТЪРКВАНЕ НА ДЛАНИТЕ

Защо - гледайте във видеото. 

В този забързан свят, желанието за контрол и планирането на ангажиментите е доста силно. Създаването на мандали обаче дава голяма свобода. 

Ани споделя, че нейна клиентка е рисувала мандала дори с намерения да открие загубена ценност. Помогнало й да я намери. 

Снимка: Евгений Милов

"Свързване със себе си, притихване, да изключиш от притесненията - това ни дава. Когато рисуваме осъзнато за стресова ситуация, можем да постигнем много. Умът има нужда физически да се свърже, за сърцето няма граници!"

Всичко за Ани започва в Индия, през 2016 г.

Един от духовните водачи там й казва, че трябва да направи училище. Ани организира групови практики, в които всеки допъл може не само да нарисува своята мандала, но и да получи много повече като изживяване и осъзнаване. Тя предава своите знания и опит как е минала през различни ситуации.

Снимка: Евгений Милов

Рисуването започва с поставяне на точка в центъра. "Центърът сме ние. Не променяме другите хора - променяме себе си. Ако искаме да има промяна в живота ни, всичко зпаочва от нас. С първата точка ние се центрираме."

ЗНАЧЕНИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Какви мандали нарисувахме с Ани и с какви техники - гледайте във видеото.

Така започва нашето рисуване. По време на тази красива практика всеки може да осъзнае много и различни неща за себе си. От това какви цветове би предпочел, отдава ли внимание на детайлите, иска ли да има повече свобода в живота си и др. 

"Всеки от цветовете има силни и слаби страни. Живеем в дуален свят и всяко нещо си има плюс и минус. За да осъзнаем нещата в тяхната цялост, когато ги приемем във всичките им страни, усещането е много различно"

Плюсът на тюркоазения цвят, който избирам за начало на своята манда:
Издава желание за пътшествие, приключени, за правене на нещо различно извън работата, разперване на ръце и чувстване на свободна.

Минусът на тюркоазения цвят:
Да не се тръгва само в посока на удоволствие, а да се съчетаят нещата, които са приятни. 

Снимка: Евгений Милов

Защо е полезно да рисуваме мандали и какво ще ни носи това - гледайте във видеото. 

Още интересно видео съдържание гледайте на LADYZONETV.