Принц Хари е във Великобритания заради делото, в което той и други знаменитости обвиняват издателя на в. "Дейли мейл" за незаконно подслушване на телефоните им и нарушаване на правото на личен живот.

Това е първото пътуване на Хари до родината му след погребението на кралица Елизабет през септември миналата година. В началото на 2020 г. той и семейството му напуснаха кралския двор и се установиха в Калифорния, САЩ.

По всичко личи, че Хари няма да се види с брат си и баща си, крал Чарлз. Принц Уилям не е в Уиндзор, тъй като трите му деца са във ваканция. Обикновено в този период семейството е в Норфолк. В сряда крал Чарлз и Камила пък отиват на официална визита в Германия.

27 март 2023 г., Лондон
Снимка: Getty Images

Деликатен е и въпросът къде ще спи принц Хари, докато е във Великобритания. По-рано този месец Бъкингам поиска Хари и Меган да освободят жилището си Фрогмор Котидж в Уиндзор.

Не е ясно и дали двойката ще бъде на 6 май във Великобритания за коронацията на Чарлз. Техен говорител съобщи по-рано, че те са „получили кореспонденция от Бъкингам относно коронацията“, но отказа да отговори дали семейството ще пътува за събитието.

Освен Хари дело срещу "Асошиейтед нюзпейпърс" водят Елтън Джон, съпругът му Дейвид Фърниш, както и актрисите Елизабет Хърли и Сейди Фрост. Елтън Джон също се яви в съда в Лондон, уточнява БТА.

Елтън Джон напуска съда след заседанието, Лондон, 27 март 2023 г.
Снимка: Getty Images

Те твърдят, че са станали жертва на "множество незаконни действия", извършени от "Дейли мейл" и "Мейл он сънди" – прихващане на съобщения от мобилни телефони, подслушване на разговори, получаване на лична информация, например медицински данни, чрез измама, използване на частни детективи за незаконно получаване на информация и "дори поръчване на проникване с взлом в частна собственост". Тези предполагаеми нарушения са продължили от 1993 г. до 2011 г., казват адвокатите.

"Асошиейтед нюзпейпърс" отрича обвиненията. Издателят иска делото да бъде прекратено с довода, че твърденията на ищците не се основават на доказателства. Той категорично отрича журналистите да са събирали незаконно информация. Освен това според издателя има давност, а и ищците използват информация, предадена конфиденциално от издателя за разследване на евентуално нарушаване на закона от медиите през 2012 г.

Снимка: Getty Images

Принц Хари води друго дело за клевета срещу "Мейл он сънди" заради статия за охраната му. Вестникът оспорва неговите твърдения. Миналата година той спечели обезщетение от същия вестник след друг иск за клевета.

Съпругата му Меган също спечели дело за нарушаване на правото на личен живот срещу "Асошиейтед нюзпейпърс" през 2021 г. заради отпечатване на писмо, което тя е написала до баща си.

Очаква се Хари да се яви в съда през май, за да да даде показания по делото за клевета срещу "Дейли мирър" във връзка с обвинения в телефонни измами, които вестникът също оспорва.

Възмущението от това, че репортерите са прихващали гласови съобщения, доведе до закриването на таблоида "Нюз ъв дъ уърлд" на Рупърт Мърдок през 2011 г., осъждане на бившия му главен редактор и продължително публично разследване на стандартите в пресата.

Хари и Меган посочиха намесата на медиите като една от причините да се откажат от задълженията си към кралското семейство и да се преместят да живеят в Калифорния. Те нападнаха пресата в неотдавнашните си шест предавания за "Нетфликс" и мемоарите на Хари "Резервният", като в същото време обвиниха други кралски особи, че са сътрудничели на вестниците за някои измислени истории.