Няма какво да се лъжем – състоянието на повечето хижи в България не е особено цветущо. Но за щастие познаваме от личен опит добри примери, където си заслужава човек да избяга от летните горещини в града или да се сгуши на топло, намирайки подслон в зимния планински студ. Сещаме се за поне три хижи на Витоша, в които си заслужава да отседнете - тук и храната, и нощувката ще ви се усладят. А и са само на половин час от София, хей!

Снимка: Евгений Милов

Хижа "Композиторите"

Хижа "Композиторите", която се намира в близост до Златните мостове, наскоро си върна старото име, след като известно време беше позната като "Червената шапчица". Храната и напитките тук винаги са били повече от отлични, напомняйки по-скоро на менюто в някое засукано фенси заведение в центъра на София, отколкото в планинска хижа. Кулинарните изненади са най-различни всеки уикенд, като със сигурност предложения от рода на хумус с чипс от сладък картоф, ребра с картофено пюре, енчилади с червен боби разтопен чедър ще привлекат вниманието ви.

Пред хижата има страхотна слънчева поляна с шатри, пейки и люлки, боровете наоколо предлагат множество места за опъване на хамак през деня, а стаите са повече от уютни, като някои от тях напомнят по-скоро за хотелски с мащаба и приветливостта си. След известни проблеми с интернет връзката на хижата, станала популярно средище на ИТ фриленсъри, мястото вече може да се похвали със спътников Starlink, така че дори Илон Мъск да може да оцени престоя си тук.

Снимка: Евгений Милов

Хижа "Балканити"

Първоначално хижата, която веднага се отличава с по-скромните си размери, е била планирана да бъде ловен дом за немски военни, които тогава са пребивавалии тогава на територията на страната. Днес модерен хижар привлича програмистите и младите хора в планината - Николай Луканов наема хижата по време на COVID локдауна през 2020 г., когато – нека не забравяме – дори Витоша беше "затворена" от властите, за да се ограничи разпространението на коронавируса… Последното го оставяме без коментар, но това, което е важно да се отбележи за "Балканити", е, че има вкусна кухня, имат си собствен чай от билки, който е фантастичен на вкус и аромат, както хижата предлага отличен набор от по-малки стаи, така че в тях да мога да се настанят предимно един, двама или трима души, вместо до болка познатите помещенията за 7-8 души, каквито сме виждали в не една и две български хижи.

"Балканити" е заобиколена отвсякъде с гъсти гори, така че визуална връзка с останалия панаир около "Златните мостове" практически няма, а огромната тераса с гледка на запад предлага убийствени залези и партита. Друга, по-малка тераса, която гледа на север, пък предлага дзен уединение и спокойствие сред зелените тонове на короните на дърветата.