Сълзица Димитрова е истински планинар и посещава Витоша поне 3 пъти седмично. Освен това тя е учител на годината в детска градина и се опитва да научи малчуганите на „етикет“ в природата.

Сълзица често разхожда кучето си по пътеките на Витоша. В планината тя среща различни хора, а понякога и познати лица. Задължително ги поздравява „това е основно правилно“, отбеляза тя.

В понеделник сутрин на 24 юли, Сълзица изпрати снимка до bTV от спирка „Бялата чешма“ на Витоша. На нея се вижда счупена къщичка за книги, която е претъпкана с всякакви боклуци и дори не може да се затвори. Специално от Лейдизон се свързахме с нея, за да я попитаме кои са най-големите проблеми в планината. Отговорът не е природата, нито пък метеорологичните условия.

„Това не се прави от планинарите“, коментира вандалщината Сълзица. Боклуци се срещат навсякъде по пътеките на Витоша. Конкретната снимка е по един от най-популярните маршрути от Княжево към Златните мостове.

„Хората, които посещават природата само през уикенда за бира или барбекю, причиняват щети на природата“, според дамата. Сълзица и други планинари ги наричат „Пишман туристи“, защото нямат култура в планината. Възмутената жена съветва всеки който желае да се разхожда из живата материя „да си прибира боклуците, както ги е донесъл“.

Друг проблем на Витоша са бездомните животни. Сълзица също разхожда кучето си без каишка, но умее да го контролира. Уличните кучета често плашат сърните в планината. „Чак в парк „Княжево“ съм виждала да бягат подплашените сърни“ сподели жената.

Сърница не веднъж е попадала на големи кости по пътеките на Витоша. „Това са останки от диви животни, не могат да бъдат нечии други“, допълни тя.

Вижте някои от обитателите на Витоша в галерията.